Branchenyt

3 presser prisen på data-roaming i Europa

3 og fire andre europæiske mobiloperatører går nu sammen om at sænke en gros-priserne på data-roaming i Europa. De fem operatører opfordrer samtidig de andre europæiske mobiloperatører til at følge trop. Den hollandske mobiloperatør KPN, Base fra Belgien og tyske E-Plus er gået sammen med Play fra Polen og 3 i England, Italien, Østrig, Sverige og Danmark om at sætte en gros-priserne på data-roaming ned. Parterne er blevet enige om en en gros-pris på maks. DKK 1,86 (0,25 euro cents) pr. MB. Initiativet skal i sidste ende komme forbrugerne til gode i et marked, hvor de ofte betaler mellem 60-100 kr. pr. MB, de downloader, når de bruger det mobile internet i Europa.

Europakommissionen har tidligere opfordret operatørerne til at forbedre de europæiske forbrugeres mulighed for at benytte datatrafik på tværs af Europa. De fem operatører opfordrer nu andre europæiske operatører til at tage udfordringen op og sætte priserne på data-roaming ned.

“Det er godt, at vi fik sat de europæiske roaming-priser ned på samtale sidste år. Initiativet var desværre allerede utidssvarende, da det blev vedtaget, fordi det ikke dækkede dataforbrug, der er en lige så vigtig del af vores mobilbrug som den traditionelle telefoni. Vi er naturligvis interesserede i at kunne tilbyde vores kunder de samme flatrate-priser i det øvrige Europa, som de er vant til, når de bruger internettet herhjemme. Første skridt er en gros-priserne, men hvis initiativet skal lykkes og komme forbrugerne til gode, kræver det, at de øvrige europæiske spillere støtter op om tiltaget,” siger Morten Christiansen, adm. direktør i 3 Danmark.

Mange europæiske kunder er i dag påpasselige med at hente data via mobile netværk i udlandet, da de frygter, at de vil blive afkrævet helt urimelige priser for data-roaming i andre europæiske lande. Og med god grund; Som det ser ud nu, kan roaming-priserne på data være 50 gange så høje, som de priser man kender fra operatøren derhjemme. I praksis betyder det, at fx virksomheder går glip af de mange fordele, der er ved at benytte mobilt bredbånd i Europa og dermed de fordele de kunne opnå med det europæiske samarbejde – på grund af nogle operatørers indtjeningsfokus.

”En gros-priserne bør afspejle den omkostning, det indebærer at stille datatrafikken til rådighed. Simple og gennemsigtige en gros-priser skal i sidste ende sikre mere forbrugervenlige priser i hele EU. Hvis forbrugerne for alvor skal have glæde af datatrafik i Europa, skal vi bevæge os væk fra opskruede datapriser pr. MB og hen mod mere flatrate-baserede abonnementer – som brugerne er vant til, når de bruger internettet,” siger Christian Salbaing, MD European Telecommunications, Hutchison 3G i Europa.

De 5 operatører dækker 10 europæiske markeder og en befolkning på mere end 295 mio. mennesker. De nye en gros-priser træder i kraft d. 1. marts 2008.

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/0/0/mobilbladet.dk/httpd.www/wp-content/themes/vmagazine/inc/vmagazine-functions.php on line 1001

Comment here