1st test

HTC TyTN

Der e refterhånden noget tid siden, at vi sidst har anmeldt en Windows Mobile 5 telefon, og desto større var da også glæden, da Qtek 9100 efterfølgeren landede på redaktionen. Måske vil du undre dig over, at Qtek efterfølgeren nu hedder HTC, men der er en meget simpel forklaring.

HTC har allerede i flere år udviklet og produceret (Windows) mobiltelefoner, der efterfølgende er blevet solgt enten som en Qtek, i-mate eller SPV model. Men nu har HTC valgt også selv at markedsføre sine egene produkter under eget navn, hvorfor Qtek som brand vil ophøre, og HTC som navn bliver introduceret. Derfor vil Qtek 9100 efterfølgeren også hedde HTC TyTN, mens modellen forsat vil blive solgt som en T-Mobile MDA Vario II, o2 Trion, VPA compact III, SPV M3100 eller som i-mate JASJAM.

Men nok om navne, brands og modelbetegnelser – vi er gået i gang med selve testen af den nye TyTN. Velkommen til!

Den nye HTC TyTN er en PDA telefon, dvs. modellen kombinerer en mobiltelefon med en PDA. Størrelsen er ikke så slemt som man kunne frygte – 112 x 58 x 22 mm er efter min mening fuld acceptable specifikationer. Første indtryk er, at en TyTN er utrolig elegant i den diskrete sølv farve, og også samlekvaliteten er på et meget højt niveau. Der er ikke noget der knirker eller sidder øs, og også når batteriet er isat, er alt som det skal være.

Eneste lille minus er om selve slider mekanismen, der har lige en tand for meget slør, så man kan frygte, at sløret med tiden bliver større. Ikke noget der ødelægger modellen funktion, men når man eller ens arbejdsgiver invester over 5.000 kr. kan man til gengæld også forvente det bedste. Men lad os vende tilbage til de enkelte taster på en TyTN.

På venstre side finder vi en Jogdial, og lad mig med det samme slå fast, at dens funktionalitet i en PDA mobil er intet mindre end genial. Sony Ericsson P900-bruger kender en Jogdial allerede, og TyTN brugerne vil også elske den. Lige neden under modellen Jogdial er der to knapper – en funktionsknap og en knap til voice Comand aktiveringen. Nederst er der en slot til et microSD memorykort, men uden beskyttelses klap – om det går godt i længden med støv og nullermænd i bukselommen? USB mini stik er i bunden af telefonen mens der på højre side er nederst kameraknappen, og længere oppe tænd/sluk knappen samt en funktionsknap til modellens ”kommunikations center”.

På bagsiden har vi kameralinsen, og i modsætning til sin forgænger er en TyTN nu oppe på 2-megapixel. Men også på forsiden finder vi en kameralinse, der benyttes til videotelefoni.

Displayet er naturligvis stor, viser op til 65.536 farver og opløsningen er på 240 x 320 pixel. Kvalitetsmæssigt måske ikke en headturner, men på linie med andre PDA´er og også i direkte sollys, kan man tyde alt. Man kunne selvfølgelig have ønsket sig et display med VGA opløsning, men man vender sig hurtig til modellens lavere opløsning.

I øvrigt er det muligt, at justere lysstyrken, og også i den meste strømbesparende tilstand med meget lidt lys, kan man læse det hele perfekt.

Som nævnt har TyTN fået et bedre kamera end sin forgænger, og mens man må undvære autofokus får man til gengæld en makromodus samt et LED-lys med i købet. Billederne har en opløsning på maksimalt 1600 x 1200 pixel. Kvaliteten af billederne er til gengæld ikke værd at skrive hjem om – Sony Ericsson K800i eller Nokia N73 er lysår forude, men når det er sagt, så tror jeg næppe, at nogen køber en TyTN på grund af kamera muligheden.

Når man køber en TyTN er der plads til ca. 240 billeder ( ca. 4 Mb) hvilket er en o.k. start. De fleste vil alligevel investere i et memorykort med det samme. Camcorder funktionen kører i følgende opløsninger: CIF: 352 x 288 pixel, L: 320 x 240 pixel, M: 176 x 144 pixel og S: 128 x 96 pixel. Selvfølgelig er der et hav af forskellige indstillingsmuligheder på i kamera og i camcorder modus.

Hovedmenuen i en TyTN er Windows Mobile 5.0, som typisk er meget lang og indviklet. Modellen er bestemt ikke for den uøvede bruger, men for hardcore useren, der ved hvilke muligheder man har i en Microsoft Windows mobil – ellers køber man nemlig bare en Porsche, men man kører langsomt som en Volkswagen Fox. Motoren i en TyTN er en 400 MHz processor, hvilket betyder, at selve menu hastigheden er fint uden den store ventetid.

Det hvad jeg og vi på redaktionen elsker ved en Windows Mobile 5.0 mobil er synkronisatinsmulighederne. Telefonenbogen har plads til utallige kontakter, med alle de data, som man også kender fra PC´ens Outlook. Det samme gælder kalenderen og ikke mindst ens ”Indbakke”. Det at man kan spejle sin E-mail indbakke er intet mindre præcis det, som mange forretningsfolk sætter pris på. Hvis man nu ikke får svaret på en række mails i løbet af dagen, ja så har man alle disse på ”mobilen”, og på vej hjem eller på vej til lufthaven, har man mulighed for at læse og besvare disse. Man vælger selv, om svarene skal sendes med det samme, eller om man venter til næste morgen, når man dokker ”mobilen” til PC´en.

Eller hvad med hvis man har fået en e-mail med en agenda m.m. – bare lad den ligge i indbakken, og du har den med hele tiden. Og sådan kunne jeg faktisk blive ved. Det er lige på det punkt, at MS har næsen foran fx Symbian.

Fuld office funktioner eller PDF læser er jo næsten en selvfølge, så det at man har kontoret med i lommen er ikke en påstand men en realitet. Men der hvor en TyTN virkelig tager kegler er tastaturet. Fra siden slider der et QWERTY tastatur frem, og tasterne er dejlig store. At arbejde med dette tastatur er meget nemt, lige til, og med en ekstra knap er der også danske skrifttegn lige ved fingerspidserne. Ikke fordi jeg forventer at folk vil skrive den store roman på en TyTN, men det at besvare en e-mail er ultra nemt og bekvemt.

Batteri tiden har været en positiv overraskelse – med alt det isenkram som en TyTN håndterer, er det utrolig, at den kan holde strøm et par dage ad gangen.

Med et miniUSB datakabel, og Active Sync kan man som sagt synkronisere til den store guldmedalje. Men også uden et datakabel, kan man kommunikere næsten hvor som helst og når som helst. GSM – o.k. det er jo en selvfølge, ligesom GPRS. Men EDGDE klarer vidunderbarnet også. 3G har vi nævnt, men ikke at den nye TyTN også er klar til HSDPA hvilket indtil videre er døbt til Turbo 3G, og som kan håndtere op til 3,6 Mbps. Mobilselskabet 3 og Sonofon er faktisk snart klar med HSDPA i Danmark. Bluetooth, ja. IrDA, ja. Sidst og ikke mindst: WLAN!!

Med Windows Mobile platformen medfølger der også Windows Media Player, hvilket næsten giver sig selv hvad muligheder og funktioner angår. Og ja, man kan lytte til musik mens man skriver en sms – sådan skal det jo bare være.

Konklusionen?  Når vi nu synes at en Qtek 9100 er et fremragende arbejdsredskab, så løber vi selvfølgelig hurtig tør for superlativerne hvad efterfølgeren TyTN angår. Det hvad vi savnede i en Qtek 9100, har HTC implementeret i efterfølgeren, som nu er den mest ultimative forretningstelefon. Mens vi testede den nye TyTN, testede vi også den nye Sony Ericsson P990i, og til trods for at vi stadig mangler at færdigredigere denne test, så kan jeg da allerede nu afsløre, at jeg personlig fortrækker den nye TyTN. Det eneste man må leve med er en relativ høj pris.

Af Jens Peter Lange

HTC TyTN

 

Som den mest ultimative forretningstelefon findes der ikke noget bedre

 

Størrelse: 112 x 58 x 22 mm

Vægt:  176 g

Display: TFT /  65.536 farver /  240 x 320  pixels

 

+   Microsoft Smartphone platform
+   3G inkl. HSPDA
+   WLAN
+   QWERTY tastatur

–    Pris

 

 

Comment here