1st test

Nokia E90

Jeg hører til dem der for mange år siden havde en Nokia Communicator (Nokia 9110i), og uanset hvor stor og klodset den egentlig var, så var det for mig som road warrior en perfekt telefon. Der er sket meget siden Nokia lancerede deres første Communicator (Nokia 9000 Communicator) – blandt andet begrebet Smartphone blev født, der viste, at en ”telefon” sagtens kunne magte en lang række af de funktioner en Communicator kunne mestre. Senest har Nokia også sendt en N95 på gaden, så hvem har egentlig i dag med Smartphones, N95, den kommende Sony Ericsson P1 og sub notebooks brug for en Nokia Communicator? Er ideen med sådan en model ikke dødfødt nu om dage?

Man starter en test ikke med konklusionen, men så meget kan vi dog sige – ideen med en Communicator er IKKE død, – tværtimod. Som testen vil vise, så kan jeg næsten ikke forstille mig en dag uden en E90, ikke en eneste dag på vejen uden en E90 for ikke at tale om, ikke en eneste dag i udlandet uden min E90 i inderlommen. Min nye livsnerve er født!

Så hvor kommer alt den eufori dog fra? Jamen det er næsten umuligt at proppe mere i en ”telefon” nu om dage – Quadband, 3G, Turbo 3G (HSDPA), W-LAN, Bluetooth, 3,2-megapixel kamera, QWERTY-tastatur eller en indbygget GPS modtager – you name it, og en E90 har det

Lad os komme i gang, lad os komme på vejen og opleve den nye Nokia E90 Communicator. Velkommen til vores 1st test.

Vores faste læsere ved det jo allerede – en 1st test starter her på mobilbladet altid med, at vi ser nærmere på selve telefonfunktionerne. Brugerfladen er S60 dvs. OS 9.2 S60 version 3.1 som Nokia benytter i sine andre Smartphones. Mens forgængeren benyttede S80, bruger den nye E90 en ultra velkendt brugerflade, som de fleste vil finde meget nemt, lige til, ja intuitiv.

”Forsiden” af telefonen ligner en typisk Nokia model, og til trods for telefonens størrelse, ligger en E90 rigtig fint i hånden. Displayet er måske lidt småt, men bestemt ikke for småt. Voice dial og voice commands fungerer rigtig fint, og højtaler funktionen er superb. At der er tale om en Quadband mobil behøver vi vel næppe nævne endnu engang, og at en E90 klarer 3G og Turbo 3G, er næsten en selvfølge ved den type telefon.

Kritikker vil måske mene, at man ikke kan kalde en E90 for en telefon, men det er efter vores opfattelse lige det en E90 faktisk er – en telefon (der bare kan meget mere, fordi når en E90 er lukket, fungerer den som en hvilken som helst andet Smartphone fra Nokia).

En forfriskende nyhed er også, at den nyeste Communicator har fået vibrations alarm – det savnede vi tidligere, mens den måske bedste nyhed er, at forsiden og bagsiden hænger sammen. Hænger sammen? I de tidligere Communicator generationer, var telefonens ”yderside” ikke den samme, som ”Communicators” inderside – det var altså 2 i en mens den nye E90 er fuldstændig integreret med hinanden.

Skal man kun bruge en telefon for at ringe med, så er en E90 næppe førstevalget – en E90 er ens kontor på vejen. Kalenderfunktioner, kontaktbog og e-mails. Tre meget vigtige dele i mange travle folks hverdag, og man vil gerne have så meget med som muligt, uden at det nu fylder alt for meget – og så vil man gerne kunne læse det man har med, og ikke tyde hieroglyffer med et forstørrelsesglas. Jamen – det er jo lige det man gør med en E90 – synchronisation med PC fungerer glimrende. Man har mulighed for at opsætte flere postkasser i indbakken, så man både henter sine private og arbejdsmails (som man selvfølgelig også kan besvare hver for sig), og redigering af fx Word eller Excel dokumenter er heller ikke noget problem. Det bedste er jo, har man ikke brug for det store overblik, så kan man tit nøjes med telefonens ydere display, og skal man læse mere eller arbejde med filer, åbner man kontoret, og et stort og kontrastfuldt display viser sig fra sin bedste side.

Der er måske kun en ting, som nok mest den første ”Communicator-generation-brugere” kunne tænke sig, også var i den nye E90 – en fax funktion. Personligt har jeg aldrig brugt denne feature, og savner den derfor heller ikke i en E90.

Et kamera i en Communicator? Ja – et 3,2-megapixel kamera med autofokus, der skyder rigtig fine billeder mens videoer optages i VGA-opløsning, dvs. med 480 x 640 pixel. Men vent, der er mere endnu. På indersiden er det en lines nummer to til videotelefoni, og jeg må indrømme, i den periode jeg har benyttet en E90 har jeg aldrig før ført så mange videosamtaler. Endda i bilen, blev E90 sat op, og telefonens højtaler funktion var nok til at føre samtaler alt imens min samtalepartner kunne opleve mig bar rattet af bilen.

Om end en E90 er en business telefon, så er der vel ikke nogen lov der forbyder en at lytte til lidt musik. Eneste lille minus er, at det medfølgende headset benytter et 2,5 mm stik, så en adapter skal bruges, såfremt man ønsker at benytte egne høretelefoner med et 3,5 mm stik. Personligt fungerede det medfølgende headset fint nok for mig, og musikkvaliteten er ligeledes fint nok til mine krav.

Skal man lige på nettet, så giver det sig selv, at telefonens indvendige brede skærm er prædestineret til at surfe på nettet. Sidder man på den lokale MCD, så er der et hotspot som man lige bruger, og så er det bare om at gå i gang med at få den information man er ude efter.

Er man udenfor rækkevidde af et W-LAN hotspot og 3G dækningen, så er det godt at vide, at den nye Nokia E90 da bare også klarer EDGE uden problemer.

En Nokia E90 har over 100 MB intern hukommelse, så også uden anvendelse af et memorykort er der plads til lidt af hvert. Når det er sagt, så vil de fleste udvide hukommelsen med et microSD kort af en vis størrelse – der medfølger et 512 MB microSD med købet, men de fleste hard core E90 vil med garanti udskifte dette kort med et langt større.

Men der er mere endnu – den nye E90 har også en indbygget GPS modtager, der i stor stil fungerer på samme måde som i en N95. Er det så godt eller skidt? Har man bare engang benyttet en Nokia 6110 Navigator, så ved man, at den GPS modtager i en E90 og den tilhørende software ikke er nær så god, som netop i en 6110 Navigator. Med dette mener vi bestemt ikke, at GPS´en er ubrugelig i en E90, men bare at alt fungerer mere gnidningsfrit og meget hurtigere i en 6110 Navigator. Man skal derfor også kun betragte GPS funktionen i en E90 som et supplement – en feature hvor man kan se hvor man er m.m.

Sammenligner vi den nye E90 med sin forgænger, dvs. Nokia 9500, så er en E90 16 mm kortere og 4 mm tyndere – måske ikke alverden, men en betydelig forskel som man kan mærke – både når man benytter en E90, og når den bare ligger i lommen / indersiden af ens jaket.

Positivt er telefonens batterihusholdning, og med det mener vi hvor sparsomt en E90 egentlig er med brug af strøm. Det siger sig selv, at en telefon der skal benyttes som en E90 skal bruges, så nytter det ikke noget, hvis den ikke engang kan holde en dag. Men bare rolig – vi var ikke en eneste gang i den situation, hvor vi bare råbte efter en stikkontakt.

Mange har spekuleret over, hvordan tastaturet egentlig er på en E90, og til det kan vi kun sige – både tastaturet på forsiden er superb, mens det store QWERTY tastatur er en fornøjelse for fingerne. Hvad vi også godt kan li, er tilstedeværelsen af de danske skrifttegn – ikke noget med at trykke en ekstra tast for at finde æ, ø eller å – de er der bare – første gang!

Så hvorfor er vi så fascineret af den nye E90? Er telefonen lukket, er der tale om en Smartphone par excellence, og har man brug for en erstatning til en notebook, så klapper man bare ens E90 op web, kalender, mail, multimedia osv.  – det er lige netop det der gør en E90 til den geniale telefon som den er.

Af Jens Peter Lange

Nokia E90 Communicator

Verdens bedste Smartphone – basta!

 

 

Størrelse:  133 x 58 x 21  mm

Vægt:  215  g

Display: Indvendige: TFT / 16M / 800 x 352 pixel / 92 x 41 mm

Display: Udevedige: TFT / 16M / 240 x 320 pixel / 31 x 42 mm

 

+ Quadband / 3G / HSDPA / BT 2.0 / W-LAN
+ Displayet (begge)
+ Office funktioner

+ 3,2-megapixel kamera plus kamera på indersiden til videotelefoni

– Størrelsen vil nogle opfatte som et handikap

 

 

Comment here