1st test

Nokia N95 8GB

iPhone mig her – iPhone mig der! Der går næppe en dag, hvor der ikke er en iPhone nyhed, eller et rygte i omløb, og ja – her på redaktionen synes vi også godt om Apples iPhone…. men siden i dag, findes der dog en anden mobiltelefon, der efter vores mening med rette kan kalde sig ”verdens sejeste og bedste”.

Allerede navnet af nyheden afslører en hel del – den nye Nokia N95 8GB, leveres med knap 8 GB hukommelse. Men det stopper ikke her. Mens mange mobilinteresserede enten følger med i den problemstilling tyske T-mobile står overfor med et søgsmål fra konkurrenten Vodafone omkring legaliteten af forretningsmodellen med iPhone salget, eller følger med i den forstående release af en ny firmware af den aktuelle Nokia N95, ja så har den nye 8GB version langt mere at byde på, end bare en større hukommelse.

Bare se på den nye N95 8GB. Sort som natten, yderst elegant med kromomfattede knapper. Lir siger vi bare. Måske vil man umiddelbart mene, at den nye er blevet en smule større, buttet endda, men det er bare synsbedrag – N95 og N95 8GB er lige store.

Andre store nyheder er en større skærm, og ikke mindst et mere kraftfuldt batteri. Men lad os endelig komme i gang med testen af den nye Nokia N95 8GB.

Traditionen tro starter vi altid med at se på telefonens telefonfunktioner, om end Nokia allerede ved lanceringen af den aktuelle N95 lagde mange kræfter i at fortælle, at dette er nu det hvad en multimedie computer er blevet til. For det første er der tale om en GSM Quadband mobil, og selvfølgelig er den nye N95 8GB 3G duelig, men ikke nok med det. HSDPA klarer den også, så specielt de danske 3-kunder kan få gavn af den speed, man opnår med mobilt bredbånd.

Alfa og omega i en god telefon, er en anvendelig adressebog… men på dette punkt har Nokias Symbian mobiler allerede ligget i front, så selvfølgelig fungerer det bare også med denne seneste Nokia nyhed.

Personligt bruger jeg mine mobiltelefoner utrolig meget til at læse og sende mails med, og i de seneste måneder har en E90 været min trofaste følgesvend – i ind- og udland. E-mail klienten i den nye N95 8GB fungerer ligeledes perfekt, og opsætningen af postkassen eller som for mit vedkommende, postkasserne, er yderst intuitivt. Vedhæftede filer – kein Problem.

Men en Nokia N95 8GB er langt mere end kun en mobil og en ”e-mail læser”. Et moderne ” dansk” ord er PDA – personal digital assistent. Ja, sådan en er en N95 8GB nemlig også. Jeg rejser en hel del, og jeg kan snildt på rejserne med 1 overnatning nøjes med ”kun” at have ”min” N95 8GB med, og lade min laptop blive hjemme. Jeg har adgang til alle mine kontakter, jeg kan læse og sende mails – både de private og de arbejdsrelaterede – jeg har min kalender med på farten hele tiden, jeg kan tage noter eller endda optage ideer, tanker eller endda samtaler på ”bånd”. Jeg kan læse OG redigere i Word, Excel eller PowerPoint filer, så jo – jeg har mit kontor med i jakke- eller buskelommen. Og så er der meget meget meget mere endnu.

Hvad skal jeg egentlig med 8GB? I løbet af de seneste 6 måneder, har jeg anvendt et 2GB microSD kort, og det har været mere en rigeligt for mit behov. Jeg kan da fylde mobilen op med musik eller videofilm. Den med musik har du med garanti allerede hørt før, men med videofilm mener jeg ikke små fjollede 15 sek. klip, af en eller anden fuld Nordmand, der ikke kan styre sin brandert… men rigtige film.

For at vise mulighederne, har vores testeksemplar Spiderman 3 filmen i fuld længde ”installeret”. Filmen ”fylder” 815 MB, så når man har set filmen et par gange, er det bare om at slette den, og så er der endnu mere hukommelse til rådighed. Men ærlig talt, at se en film på en mobil?

Lad os lige skrue tiden lidt tilbage, til dengang Orange stadig fandtes i Danmark som Orange, og den første SPV kom på gaden. Ja hvem husker ikke denne mobil…. Da var vi fascineret af muligheden for bare at se små trailers, og telefonens skærm var ikke just ret stort. Nu i dag, med en N95 8GB der fuld fortjent kan kalde sig multimedie computer, er skærmen MEGA BIG, og så har den en skarphed, der ikke er set tidligere. Vi benyttede under testen et 3 SIM kort, og fik ligeledes installeret 3MobilTV på den nye N95 8GB. Kvaliteten var selvfølgelig ikke på samme højde som Spiderman filmen, men nu hvor jeg havde muligheden for det.. så brugte jeg det. Det vil sige, sidder man i lufthavnen, i toget eller i bussen og har noget ”time to kill”. Enten ser man en hel film, eller man nøjes med lige at få de sidste nyheder. Ser du, det kalder jeg en brugbar feature.

Man fornemmer det næsten allerede – der er langt mere endnu. Da vi testede Nokia N95, var der en applikation, som vi ikke synes fungere godt nok – navigationen. Vi har også prøvet en N95 med Garmin XT programmet, hvilket kun bekræftede vores formodning – det er ikke telefonens navigationssoftware den er galt med den – det er med den indbyggede GPS modtager. Det tager rent ud sagt alt for langt tid for den, at finde ud af, hvor i verdenen den befinder sig.

Løsningen til problemet er enten en ekstern Bluetooth GPS modtager, men det koster strøm og så er vel også ideen med en mobil navigationsenhed lidt gået fløjtene. Der findes dog også en anden mulighed: A-GPS. Ved hjælp af en server hos Nokia, og informationerne telefonen modtager fra GSM/3G sendemasterne, får mobilen allerede en idé om, i hvilket område man netop befinder sig i. Når telefonen ved dette, er det nemmere for softwaren at regne sig frem til, hvor satellitterne man vil have fat i, befinder sig. Da vi første gang tændte applikationen ”maps”, så gik der ikke mere end 15 sek., så var vores position allerede fundet OG vist på skærmen. 15 sek. ? Ja, du læste rigtig, noget nuværende N95 ejere kun kan drømme om. Men de behøver faktisk ikke længere kun drømme om dette.

Der er ikke behov for en ny N95, man skal ”bare” opdatere sin firmware hvilket man kan gøre derhjemme på sin egen computer, og så understøtter også en N95 A-GPS.

Men tilbage til stjernen denne test drejer sig om.

Ligesom N95 har også N95 8GB et 5-megapixel kamera, men der er sket små ændringer omkring objektivet. Skyde låget er fjernet, blitzen har fået en ny position, mens hele bagsiden nu er plan. Rigtige gode justeringer.

Selve objektivet er forsat fra Carl Zeiss, hvilket er en garant for rigtig fine billeder. Flikr tjenesten er allerede præinstalleret, så er man på tur i udlandet, og børnene derhjemme gerne vil sige hvad far eller mor oplever – tag et billede eller to, upload til din Flikr account, og familien kan dele dine oplevelser.

Når man så kommer hjem, og man ikke lige har haft tid til at få fremkaldt billederne, så laver man da bare et lysbilledshow på husets fladskærm i stuen – et TV kabel følger nemlig med i købet.

For at lette håndteringen af multimedia filerne, har Nokia ændret en smule på brugeroplevelsen. Små roterende tiles, har afløst den endeløse hestesko – hvad der nu måtte være bedst, kan vi først sige noget om efter en længere test.

Musik – ja selvfølgelig, og lydkvaliteten via de medfølgende øresnegle er mere end kun acceptabel, om end ”rigtige” musikfreaks nok vil bruge deres egne ”hørebøffer”. At Nokia N95 8GB også har en indbygget FM-radio siger næste sig selv.

Hvad kan man ellers lave med den nye N95 8GB – spille spil! Nokia præsenterede for nyligt deres nye game strategi, og den måde kunderne oplever det på, er ved hjælp af N-gage i en række af Nokias nyeste telefoner. Som lille teaser medfølger der prøveversioner af FIFA 07 og et bil spil, og jo, jeg kan sagtens forstille mig, at benytte lejligheden til et lille spil – når jeg nu ikke hente mails eller ser TV ;o)

Den nye 8GB version måler 99 x 54 x 21 mm, og med officielle 132 gram en lidt tand tungere end sin legendariske forgænger. Dette lægger man dog ikke mærke til, men man opdager med det samme den kvalitetsforbedring der er fulgt i kølevandet. Slidermekanismen er langt bedre end tidligere, ikke noget med en løs overdel, og den plastikfornemmelse vi havde med N95 er ligeledes pist væk. Godt gået Nokia!

Som tidligere nævnt, har 8GB versionen fået et ”større” batteri, og hvor forgængeren allerede slap efter 2 ½-times fuld GSM sending, så holder den nye immervæk en hel time længere i samme disciplin. Det er noget vi synes rigtig godt om.

Og så er der selvfølgelig den nye skærm. Med 2,8” i diameter er den nye skærm ikke kun større end på sin forgængeren, men også lysstyrken er øget i forhold til tidligere. Normalt plejer vi at skure fuldt op i lysstyrken på Nokia telefonerne – men denne gang måtte vi dimme skærmen en smule. Opløsningen er forsat den samme, dvs. 320 x 240 pixel, mens der også forsat kan vises op til 16,7 millioner farver. For at få plads til den større skærm, er tasterne på forsiden skrumpet en smule, men det går bestemt ikke ud over brugervenligheden af netop disse taster.

En anden nyhed er, at skærmen nu flugter med telefonens overdel, så smuds, lommeuld og støj, har ikke en chance.

I den nye Nokia N95 8GB er sådan set alt det, hvad der i dag er teknisk muligt at kunne proppe ind i en mobiltelefon. Rigtig gode telefon funktioner, et godt tastatur, et fremragende display, det mobile kontor i inderlommen, en mobil navigator, et lækkert mobilt kamera, hjemmebio på farten, radioen til fitness, osv. osv. Der findes med andre ord ikke en bedre telefon på marked i dag, og nej, det er ikke fordi den nye N95 8GB kan alt det den kan, men fordi den gør det så nemt for brugeren, at kunne gøre alle de ting man nu engang kan.

Er dette så den bedste og sejeste mobil vi har prøvet til dato – You bet.

Af Jens Peter Lange

Nokia N95 8GB

Verdens sejeste og bedste mobiltelefon – basta!

 

Størrelse: 99 x 54 x 21 mm

Vægt:  132 g

Display: TFT /  16,7 mill  / 320 x 240 pixel

 

+  8GB hukommelse
+  3G / Turbo 3G / Wlan
+  Designet

+  Forbedret batteri

+  A-GPS

+  Displayet

–   Vi har endnu ikke fået øje på noget konkret

Comment here