1st test

Nokia N95

Hvis der findes én mobiltelefon, som alle snakker om, så må det være denne her. Hvis der findes én mobiltelefon, der har været genstand til en ikke tidligere set ”hype”, ja, så må det også være denne her. Hvis der findes én mobiltelefon, som alle bare vil se og prøve, så er det uden tvivl denne her, og det bedste er – NU ER VI KLAR MED DEN 1ST TEST!

5-megepixel kamera, dobbelt-slider, 3G, W-LAN – you name it, Nokia N95 har det. Og der er mere endnu – hvad med en indbygget GPS modtager? Sådan en har Nokia ingeniørerne nemlig også fået plads til.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, det var lidt som juleaften her på redaktionen, da Nokia N95 ankom, og lige siden sin ankomst, har telefonen da heller ikke fået lov til at ligge stille i mere end 5 sek. Nokia har allerede sendt N95 på gaden i en lang række andre lande, mens N95 først for alvor dukker op i de danske butikker omkring den 17. april., mens mobilselskabet 3 først har årets nyhed i deres sortiment en lille måneds tid senere, dvs. omkring midten af maj måned.

Men det er fremtidsmusik – nu gælder det om at se nærmere på N95, prøve N95, opleve N95, ja opdage hvad N95 kan, og hvad N95 ikke kan – velkommen til den længe ventede test af det som mange kalder årets nyhed.

Nu er Nokia N95 først og fremmest en mobiltelefon, til trods for at Nokia så gerne vil fortælle os, at der er tale om en multimedie computer. Så kan man overhoved tale i ”telefon” med en N95, når vi har så meget fokus på alt det andet en N95 kan – ja man kan, og faktisk kan man tale i alle verdens GSM net, eftersom der er tale om en Quadband mobil dvs. 850, 900, 1.800 og 1.900 MHz. Men check lige for en sikkerheds skyld, at din mobiloperatør har en roaming aftale i det land du besøger, da vi selv for 1 ½ år siden opdagede, at det mobilselskab vi primært benytter, ikke havde en aftale med nogen operatører i Dubai – lidt kedelig at have en telefon der kan det hele, og så strander det på SIM-kortet. Men det er nu ikke telefonens skyld!

Styresystemet i den nye N95 er for så vidt en gammel kending – Series60, så i praksis betyder det, at det meste er som vi kender det, elsker det, og fortrækker det. Ikonerne har fået en lille brush op, men langt mere vigtig, Nokia er gået bort fra at lave en lang række mapper – nu er alt tilbage igen i 12 hovedmapper. Deler du ikke denne opfattelse, ja så kan man bare selv flytte rundt og oprette nye… Også bruger, der ikke tidligere har benyttet Serie60 telefoner, vil uden de store problemer finde rundt, finde anvendelsen intuitivt og ikke mindst, kunne klare den ultimative test, som er, at bruge en telefon uden at man skal læse i håndbogen.

En anden fordel med Serie60 modeller er den enorme mængde af programmer, man kan finde på nettet til telefonen, og det betyder, at man vitterlig kan finde præcis det man har brug for – om det så er opdaterede valutakurser, vejrudsigten i Timbuktu eller om det er formlen for forskellen mellem inch og cm.

Som vi allerede mere end engang har antydet, er den nye N95 meget mere end kun en telefon, og næst efter telefon funktionerne, kommer vi nu til PIM funktionaliteten. PIM står jo for Personal Information Management, og det hvad vi dermed mener, er kontakter, kalender og opgaver. I praksis taler vi om, at det hvad man har på sin PC, typisk i Outlook, vil man gerne have med i sin mobiltelefon, så trylle ordet er synkronisation smulighederne.

Det siger sig selv, at det vil være en kæmpe stor skuffelse, hvis en N95 ikke kunne klare dette – endda en ”billig” telefon til en tudse kan klare det meste, så selvfølgelig gør den nye N95 det også. Retfærdigvis skal det siges, at vi kun benyttede Nokia PC Suite på en Windows XP PC, og derfor ikke selv har prøvet Nokia PC Suite og Nokia N95 på en Windows Vista PC – men fra kolleger har vi hørt, at dette heller ikke mere i dag skulle være et problem.

En nyhed er dog et startprogram ikon til Nokia N-series software, så man kan samle det hele ét sted – smart træk.

Taler vi om kontakter og kalender, taler vi også om e-mails, og SMTP, IMAP4- og POP3 og det siger sig selv, at også dette mestrer den nye N95 til den store guldmedalje. Quickoffice med en viewer til Word-, Excel-, Powerpoint- og PDF filer er der ligeledes installeret.

Der er dog én ting i specifikationerne, som kan få en til at tænke sit – standby tid på ”kun” op til 215 timer. Det er i skrivende stund alt for tidligt at sige noget om hvor god N95 holder på strømmen, idet det kræver et masse opladninger, men vi må se tiden an, og vende tilbage såfremt batteri tiden gør sig negativ bemærket. Vi formoder, at læserne hellere vi have vores første indtryk så hurtig som muligt, frem for at vente til vi ved mere om batteri tiden.

Men hvordan er så det første indtryk, når man holder N95 i hånden? Lige umiddelbart føles den nye N95 meget lettere end man skulle tro, ligesom telefonen er ”mindre” end mange ligeledes forventer – men det skal man nu ikke være ked af. Kompakt er et andet udtryk, og faktisk er N95 fladere end en N80, så ingen alarm fra denne front hvis du spørger os. Skal der siges noget om telefonens finish, så er der lige en snert af plastik – altså ikke ligesom N80, bare rolig, men alligevel havde jeg personlig forventet mig lige en tand mere kvali. Husk på, at vi her taler om en telefon i den høje prisklasse, og til trods for at N95 er ”loaded” kan man godt forvente top kvali.

Inden der dog nu opstår misforståelser – vi taler stadig om et top produkt i top kvalitet.

Som nævnt har den nye N95 et indbygget GPS modul, og ærlig talt – det tog mig med storm. Ikke nok med, at takket været Turbo 3G går det utrolig hurtig, hvis man lige skal have opdateret et kort (med mindre man har downloaded kortmaterialet via PC forinden – men desværre medfulgte der ikke noget hukommelseskort i vores testdevice, hvorfor vi ikke gjorde det på denne langt billigere måde) men også funktionaliteten virker meget gennemtænkt. Vi er ikke kommet så langt endnu med at teste navigationen i bilen, men det vil vi med garanti vende tilbage med asap. I mellemtiden testede vi de funktioner N95 er udstyret med ”ab Fabrik”, og det alene fungerer ligeledes til den store guldmedalje. Det tog ikke langt tid til et stedbestemmelse, og er man på ferie i en storby, så er denne funktion alene guld værd. Forstil dig at være i Paris, og man er i tvivl om hvor man nu er i byen – vupti, du kan se det på mobilen, og du kan endda zoome ind og ud. Hvis det ikke er et fremskridt, så ved jeg ikke hvad er.

En sjov gimmick er TV-out funktionen, hvor man kan vise telefonens interface samt billeder på ens TV. Så lidt hjemmevideo eller billeder, og senere på aftenen kan man dele disse med venner og familie – husk bare på, HVAD du optager…..

Når vi nu er ved optagelser, så har N95 et 5-megapixel kamera, mens autofokus linsen kommer fra Carl Zeiss – til gengæld må vi i forhold til N93 undvære optisk zoom – man kan nu heller ikke have alt. I praksis betyder det, at man kan tage billeder med op til 2.592 x 1.933 pixel, og det har vi ikke officielt set i Danmark endnu i en mobiltelefon – men lur mig, om det ikke om 12 måneder er standard i high-end telefoner.

Som søger benytter man telefonens store display (240 x 320 pixel), og knapperne øverst fungerer lige efter hensigten. Nokia siger, at man kan tage op til 300 billeder med en opladning.

At kunne tage billeder er efterhånden ikke den store kunst – men hvad med kvaliteten så? Umiddelbart er vores første indtryk, at der er en god jævn skarphed i billederne, hvidbalancen er ligeledes meget god, og også makro funktionen i højt dagslys fungerer meget positivt. Eneste anke er, at det er bedst at tage statiske motiver, da det lige tager noget tid, fra man trykker, autofokus indstiller skarpheden, og billede tages – i den tid er hunden måske løbet for længst, hvis det er den man vil tage et billede af.

Når det er sagt – så har alle andre autofokus telefoner det på samme måde.

Den nye Nokia N95 har de samme fotofunktioner som andre kamera mobiltelefoner, men der er også mulighed for hvidbalance profiler, hvilket næppe er en selvfølgelighed i en mobiltelefon. Summa summarum så er også kameraet det hvad man med rette kan kalde spitzenklasse.

Kan man tage stillbilleder – kan man tit også lave videoklips…. og på denne front mestrer N95 VGA opløsning dvs. 480 x 640 pixel med 30 fps – og så længe der er hukommelse ledigt. En meget smart detalje er, at man kan sætte videooptagelsen på ”pause”, og så forsætte når man ønsker – på denne måde kan man optage én lang video. Som noget nyt er der også en indbygget billede stabilisator, som skal reducere rystelser m.m. I praksis fungerer dette meget fint, så man begynder at undrer sig over: hvad kan en N95 egentlig ikke?

Kan du huske at vi skrev i starten, at N95 er en dobbelt-slider? Og hvad betyder det så? Jo ser du, man kan åbne telefonen som man normalt vil åbne en slider, men man kan også skubbe overdelen i den modsatte retning, og så har vi en række musik knapper på venstre side. Ja – du har nok gættet det. N95 er ikke kun en super telefon til at tage billeder, snakke med eller bruge GPS teknologien for at finde ud af, hvor man er eller hvordan man skal køre, nej, N95 er også en musikmobil.

At man kan sortere musikken ved hjælp af ID3-tags er nok ikke en overraskelse, og at der er blevet plads til en FM-radio, glæder mange sig med garanti over. Foruden MP3- og AAC filer kan man også afspille WMA filer, og så er der også et sæt stereo højtaler i N95. Nokia siger, at der er mulighed for at lytte til op til 7 timers musik med en opladning.

Meget praktisk, når man lytter til musik m.m., er muligheden for at navigere rundt med de ekstra decideret musiktaster, men det er også værd at bemærke, at man ikke er afhængig af disse – man kan snildt benytte musikafspilleren, ved at skubbe overdelen i den modsatte retning igen. Når man gør dette, så drejer display visningen selvfølgelig også ”tilbage” igen – ja, det er gennemtænkt.

Køber man en N95, så medfølger der er headset, som til trods for at det gengiver lyden på en rigtig god måde, med garanti står til udskiftning ved det fleste bruger – investerer man i sådan en telefon, så vil man også have det ypperste headset… måske kunne Nokias nye BT headset være et alternativt?

Men tilbage til selve telefonens størrelse. 99 x 55 x 21 mm lyder måske af meget, men tro os – telefonen er mindre end billederne måske viser. Den bedste måde er selvfølgelig at smutte ned til en lokale mobil ”pusher” og opleve N95 ”live”. Man vil hurtig opdage, at telefonen ligger rigtig godt i hånden, akustikken er meget god, og at vægten er en del lavere end ”størrelsen” umiddelbart vil give anledning til. 121 g er for sådan en telefon meget passende – husk nu på, hvad N95 kan.

Hvad med tastaturet? Baggrundslyset er blåt, og det er dejligt at se, at der er en god afstand mellem den øverste talrække, og overdelens nederste kant – dette har tidligere været et problem ved mange slider telefonen (behøver vi at nævne N80 i denne sammenhæng?). Personligt kunne jeg godt have tænkt mig den bagside, som E65 disker op med, men der hører på den anden side hjemme i den såkaldte småtingsafdeling.

Til gengæld er selve slidermekanismen super duper.

Er vi allerede kommet frem til at kunne bekræfte, at N95 er den super mobil mange tror den er – I DEN GRAD! Der er dem der vil sige, bevares, det er jo kun en mobiltelefon, og på sin vis har de også ret – men Nokia N95 er trods alt den mest ultimative telefon til dato som man havde håbet på – og så lidt til. Alligevel vil jeg her til slut påpege, at til trods for en N95 er så god som vi her mener, så er der alligevel en masse alternativer som man ikke skal glemme – Nokia alene har en lang række andre nyheder på vej, som med garanti er lige så interessante for mange – Nokia E61i eller E90 bare for at nævne to.

Men lad os kaste blikket tilbage til hovedpersonen i denne 1st test – N95. Det er ikke så meget HVAD en N95 kan, 5-megapixel kamera, musik funktionen, multimedia, GPS eller Turbo 3G – nej det hvad gør N95 så fremragende god er, at ALLE disse muligheder, er samlet i én mobil (eller multimedie computer som Nokia som bekendt siger).

Har vi egentlig overhoved noget negativt at sige om N95? Faktisk er der kun én ting – vores testdevice skal retur til Nokia igen…..

Af Jens Peter Lange

 

N95

Den mest ultimative mobil til dato – basta

 

Størrelse: 99 x 55 x 19 mm

Vægt:  121 g

Display: TFT /  16M  /   240 x 320 pixels

+     5-megapixel kamera
+     Quadband / 3G / Turbo 3G / EDGE / W-LAN
+     Dobbelt-slider

+     GPS

–      Batteritiden

 

 

 

 

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/0/0/mobilbladet.dk/httpd.www/wp-content/themes/vmagazine/inc/vmagazine-functions.php on line 1001

Comments (1)

  1. […] Det er i øvrigt vigtig at nævne, at hører du til de heldige, som fik fingrene i en N95 i de første uger, så check hvorvidt du allerede har den seneste firmware – der er nemlig kommet en ny en af slagsen i mellemtiden. Du kan se efter den nyeste firmware i Nokia PC Suite. Husk du kan læse – eller genlæse – vores test af Nokia N95. […]

Comment here