1st test

Samsung SGH-D600

Så er tiden inde til en 1st test af efterårets mest hotte mobiltelefon – SGH-D600 fra Samsung. Forgængeren, SGH-D500 har været utrolig populær, og også vi på mobilbladet.dk, var dengang henrykt af den lille slider telefon fra Samsung.

Men som bekendt går udviklingen indenfor mobiltelefoner utrolig hurtig, og kun fordi en model var hot for 12 måneder siden, er det ikke ensbetydende med at samme model og/eller efterfølgeren automatisk har samme succes. På årets CeBIT udstilling viste Samsung den nye SGH-D600, og i skrivende stund er de første telefoner på vej ud til forhandlerne, og dermed ud til kunderne.  Prisen for herligheden er lidt over 3.000 kr. uden abonnement, og det er en pris man allerede nu må kalde meget konkurrencedygtig.

Men prisen alene er ikke alt, og vores 1st test af den nye SGH-D600 må give svaret på, om den nye er blevet langt bedre end sin forgænger, og hvordan en SGH-D600 slår sig i forhold til sine konkurrenter med et 2 megapixel-kamera. Telefonen er fuldt opladet – lad os komme i gang.

Indpakningen af den nye SGH-D600 er lige så stilrent som selve telefonen, og det lover jo godt. Der medfølger ud over det hvad vi forventer også et TV datakabel (mere om dette senere), Samsung PC Studio 3.0, et stereo headset og et ”almindelig” USB datakabel. Selve telefonen er stilmæssigt i samme boldgade som en SGH-D500, men alligevel helt sin egen. Materialet på bagsiden og delvis i siderne er den matsorte gummilakering som kun øger telefonens eksklusive design. Jo – sådan en telefon tager man gerne frem, og ligger på bardisken så alle kan se at man har en god smag.

Telefonen måler 96 x 47 x 22 mm, og derfor kan en SGH-D600 næppe beskyldes for at være stor. Modellen er en slider dvs. tastaturet er gemt af vejen, men ligesom i en SGH-D600 er slidermekanismen understødt med en lille fjeder, hvorfor den meget meget nemt kan åbnes. Dog har den nye ikke en lille kant til tomlen, som gjorde det ekstrem nemt at åbne en SGH-D500 – denne feature må den nye altså undvære. Derfor åbnes en SGH-D600 i samme stil som fx også en Siemens slider, med tomlen lidt på siden. Det hvad nu her lyder lidt kompliceret, er dog i realiteten nemt og lige til.

I en SGH-D500 lå kameralinsen beskyttet i den øverste slider-del, dvs. at når telefonen var ”lukket”, var kameralinsen væk. I en SGH-D600 er linsen på bagsiden, og dermed altid ”fremme”. Det kan være at det nu er hurtigere at tage et billede med telefonen, ulempen er dog at linsen ikke længere er beskyttet – øv! Selve tastaturet har dejlig store taster der har hvidt baggrundslys. Selve joysticket fungerer også fuld ud efter hensigten, og der er ingen grund til noget kritik i denne retning.

Men var det ikke på tide at få tændt dyret? Det hvad næsten altid imponerer i en Samsung mobiltelefon gælder også for den nye SGH-D600: displayet. 260.000 farver med en opløsning på 240 x 320 pixel, og kvalitetsindtrykket er da også så overbevisende, at displayet bogstavelig talt stiller de andre skærme i skyggen. Det spiller så at sige.

Billeder og tekst er kniv skarp, og det er muligt selv at justere lysstyrken af displayet. Eneste minus er dog, at når telefonen er ”lukket” slukkes skærmen fuldstændig. Man kan kun formode, at sådan et høj kvalitativ QVGA display sluger strøm i den grad, at man fra Samsungs side har valgt denne løsning for ikke at gå på kompromis med standby tiden. Personlig vil jeg dog gerne have ønsket mig en eller anden form for standby visning.

Det er muligt at ændre en smule på skærmens baggrund – altså at vælge forskellige baggrundsbilleder som man selv kan vælge, eller uploade til telefonen. Ligeledes kan man som bruger vælge mellem to (2) farve skemaer, men så stopper de personlige indstillingsmuligheder desværre også. Dog er det muligt at vælge hvorvidt operatørnavnet skal stå øverst eller nederst på skærmen, men Symbian eller Windows telefoner kan hvad dette angår lysår flere ting og dette også langt bedre, og det er en skam, at man som bruger af en SGH-D600 må leve med denne begrænsning.

En væsentlig forskel til sin forgænger er det indbyggede kamera, og nu taler vi om et ægte 2-megapixel kamera der tager billeder i en opløsning på op til 1600 x 1200 pixel. Men sammenlignet med resultaterne fra fx en K750i fra Sony Ericsson eller en N90 fra Nokia er billederne kun gennemsnit. Søgeren virker ikke så hurtig som fx i førnævnte modeller, og det tager også lige lovlig lang tid, fra det sekund man trykker på udløser knappen til billedet også tages – og så kan motivet pludselig være et helt andet. Prøv en gang at tage et billede af et 17 måneder gammel barn, og man vil vide hvad jeg mener.

Indstillingsmuligheder er der dog nok af, og nu er det muligt at zoom uanset hvilken størrelse af billede man har valgt forinden – dette kunne forgængeren nemlig ikke. SGH-D600 har ca. 80 Mb hukommelse at gøre godt med, så det er bare om at knipse løs. Og løber man tør for bits & bites er det godt at vide, at hukommelsen kan udvides (T-Flash kort). At kameraet også har en camcorder funktion er næsten en selvfølge, og det er muligt at vælge forskellige størrelser: 352×288 pixel, 320×240 pixel, 176×144 pixel eller 128×96 pixel. Det er også muligt selv at vælge hvorvidt de små video klips skal optages med eller uden lyd. Jo – mulighederne er næsten uendelige, og det siger sig selv, at man efterfølgende kan se de små klips i 3GP format på telefonen. En anden positiv ting er, at det er muligt at optage video klips i full screen mode.

Men inden begejstringen løber løbsk, må vi nævne at den nye SGH-D600 må undvære autofokus funktionen, og dette sætter en gevaldig dæmper på oplevelsen. Uanset 1 eller 2 megapixel, så egner det sig kun til snapshots, og ikke som et reel alternativ som en K750i eller N90 faktisk er til de små digitalkameras. Anyway, selvfølgelig er 2 megapixel at foretrække frem for 1,3 – uanset om dette er med eller uden autofokus.

Hovedmenuen i den nye SGH-D600 er med de traditionelle 3×3 ikoner:

Opkaldsfunktioner — Telefonbog — Programmer

Browser — Meddelelser — Filhåndtering

Kalender — Kamera — Indstillinger

Som noget nyt kan man frem for en gittervisning vælge et flash layout, hvor der er mere spil i hovedmenuen.

Ellers er det meste som vi kender det fra en SGH-D500, og det betyder i praksis at alt er gennemtænkt, og fungerer præcis som vi forventer det. Og de bruger som ikke tidligere har stiftet bekendtskab med en Samsung telefon vil uden videre kunne finde vej rundt i menu labyrinten.

Lad mig høre din ringe tone og jeg skal fortælle dig hvem du er, er muligvis noget af en moderne interpretation af et meget kendt citat, og når en SGH-D600 skal fortælle sin ejer at nu er der en som ringer til en, forgår det enten ved hjælp af polyfoniske ringetoner (64 stemmer) eller ved hjælp af MP3 filer. Men men men – det er muligt at tildele MP3 filer til vækkeuret og opkald, men ikke til andre funktioner som sms beskeder. Øv igen!

Mens vi er ved ”øv”, så kan heller ikke den nye SGH-D600 ringe og vibrere samtidigt, kun først vibrere og så ringe. Ærlig talt Samsung, når de andre store producenter kan, så burde I også for længst tilbyde denne meget udbredte mulighed.

Telefonbogen kan rummer op til 1.000 kontakter, og det burde være mere end tilstrækkelig for de fleste. Desværre findes der ikke et decideret adressefelt, hvorfor man må vælge ”noter” feltet til dette. Måske ikke den mest praktiske løsning efter vores smag. Nyt er dog, at man i stedet for kun et billede som caller ID også kan tildele et videoklip til en kontakt, og så sætter kun fantasien en begrænsning for, hvad man vil se på displayet når konen eller kæresten ringer ;o)

Eftersom vi endnu ikke har prøvet telefonen i flere uger, er det p.t. svært at udtale sig om telefonens batteri, men når Samsung siger op til 300 timer standby tyder meget derhen, at en SGH-D600 lever længe på en optankning.

Lange batteri tider er bestemt noget den såkaldte travle forretningsmand sætter pris på, og spørgsmålet er så hvad tilbyder den nye SGH-D600 disse bruger. 400 aftaler kan kalenderen rummer, og det er muligt at vælge mellem måned-, uge- og dagoversigt. Meget fint!

En e-mail klient er ligeledes om bord samt andre små features som fx et vækkeur eller en lommeregner.

Skriver man mange sms’ er eller e-mails fra telefonen er der dog et punkt, som helt sikkert vil irritere en del bruger. Det er desværre stadig ikke lykkes Samsung at sørge for, at T9 ordbogen automatisk starter med at skrive det første ord efter et punktum stort, hvorfor man selv hele tiden må ændre dette. Det hvad nogen måske vil synes som en lille ting, vil irritere mig personligt grænseløst hver eneste dag.

En nyhed er den indbyggede Picsel-File-Viewer som gør det muligt, at vise MS Word, Excel, PowerPoint, Tekst, PDF og HTML filer, og det er bestemt en nyhed, mange til gengæld vil sætte stor pris på. I praksis fungerer dette rigtig godt, og med det medfølgende TV kabel er det muligt, at vise indholdet på en skærm eller på et TV, og så er der for den travle sælger eller forretningsmand pludselig en hel del nye og forbedret muligheder i dagligdagen.

Den nye SGH-D600 er uden tvivl meget mere end bare en forbedret udgave af den velkendte SGH-D500 med en masse ”fede” funktioner man sikkert vil sætte pris på. Når det er sagt, så er disse nyheder eller forbedringer dog ikke af sådan en størrelse, at man vil besvime over disse. Ikke for at blive misforstået, den nye SGH-D600 er en kanon telefon, men Samsung har dog ikke perfektioneret telefonen derhen hvilket retfærdiggør prædikatet kongetelefon. En kanon fed telefon ja, men til kongestolen rækker det ikke helt – den plads har en K750i altså stadig – indtil videre.

Af Jens Peter Lange

Samsung SGH-D600

Næsten perfekt, men desværre kun næsten

 

Størrelse: 96 x 48 x 23 mm

Vægt: 105 g

Display: TFT / 262.144 farver / 240 x 320 pixels

 

+ Skærmen

+ Multimedia funktioner

+ USB kabel standard

+ Kvaliteten

+ TV out kabel standard

+ Design

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/0/0/mobilbladet.dk/httpd.www/wp-content/themes/vmagazine/inc/vmagazine-functions.php on line 1001

Comment here