1st test

Siemens SX1

Jeg er ret så sikker på, at der var en hel del mennesker der i løbet af efteråret 2003, ville kunne have fundet på at dræbe, for at få fat i den nye Siemens SX1. Siemens præsenterede denne i enhver henseende nyskabelse allerede på 3GSM kongressen i Cannes om foråret og lovede, at SX1 vil komme ud til forhandlerne inden sommeren – 2003. The rest is history også at Nokia kom og overhalede Siemens indenom med deres 6600.

Men ud til forhandlerne kom den så endelig – i ugen på til jul og så kun i et meget begrænset antal. I Tyskland, Siemens’s hjemmemarked, var telefonen allerede blevet frigivet små 10 dage tidligere end i Danmark, så vi herhjemme inden den kom til landet, kunne følge med i det første problemer der allerede dukkede op.

Beslutningen om at sende telefonen på marked var nok mere af nød end alt andet, da Siemens heller end gerne have ventet til starten af det nye år – 2004 -, hvor man forventede at have en ny software version klar. Men havde Siemens truffet dette valg, så er jeg ret så sikker på, at det Image tab man allerede havde lidt ville have været endnu større.

Som en af de få producenter i verden, tilbyder Siemens muligheden for selv at foretage en software update og da man allerede på lanceringstidspunktet vidste, at en ny software version var rundt om hjørnet, inkluderede man i den første sending SX1 også et datakabel til netop dette formål.

Jeg selv var heldig og fik fat i et dansk eksemplar den 17. december 2003 og faktisk præcis kl. 17.15 hvis det nu skulle spille en rolle.

4.399 kr. var prisen i ugen op til jul og det er mange penge for en mobiltelefon – rigtig mange penge endda.  Så der er ret så legitimt at spørge sig selv: Hvad får jeg så for disse penge?

telefonen – o.k. big surprise – USB kabel – vi havde håbet på det i Danmark men var ikke sikre – men det var der Stereo Headset – cool så fungerer radioen også!

CD med nogle programmer & Data Suite

Til trods for andre udmeldinger fra Siemens i sommeren 2003, er et MMC kort ikke del af pakken. Så langt så godt.

Nu havde vi tidligere prøvet en Nokia 7650 og senest den nye Nokia 6600, så at finde vej rundt i menuerne er a piece of cake og sidder nærmest i rygraden. Brugerfladen er meget nem at finde rundt i og logisk i sin opbyggelse. Indstillinger til web, wap og overføre kontakter via IR porten war ein Kinderspiel.

Så nu er den køreklar som en racerbil, der lige har fået 98 oktan i tanken og skiftet olie. Lets go:

Displayet

Det første spørgsmål der påtrænger sig er om SX1 displayet er bedre eller dårligere end displayet af sin nærmeste konkurrent der uden tvivl er Nokia 6600. Og svaret er – beats me – begge er flotte og evt. forskelle hører til småtingsafdelingen.

Tastaturet

Det er bare såååå småååååååå disse taster – det kræver tilvænning – meget tilvænning – det er ligesom om at tage kørekortet til bil om igen. Alt er anderledes – så hvis du IKKE har tålmodighed –glem det. Ikke nok med at tasterne er så små, at de ligger i en lodret række på hver sin side gøre eventyret af den første sms ikke bedre. Siemens ved jo godt, at denne anordning kræver en del tilvænning og nok også derfor, har man inkluderet et spil, hvor man netop skal lære hvor de respektive bogstaver sidder.

Efter nogle timer går det allerede hurtigere men at betjene telefonen kun med en hånd er også efter 1 måned så godt som umuligt. Det skal du vide inden…<

Navigationsknappen

Jeg har sagt det tidligere og jeg gentager mig gerne, men denne knap, joystick eller hvad barnets navn nu måtte være, er simpel hen for lille og for glat. Der er kun at sige, at den type knap Nokia har valgt i deres 6600 er så langt bedre, at jeg ikke spor grinede, da jeg på et tysk fora så en anvisning om, hvordan man kan ombygge en SX1, så man kan benytte en original N6600 navigationsknap i en SX1. det siger vel alt.

Kvalitet

Uden tvivl er designet enestående men hvor er den tyske stolthed Siemens? Der lugter lidt af billig Kina plastik her. Tag batteridækslet for eksempel – meget tynd og pasformen er langt fra perfekt. Det holder ikke en meter! Det virker som om, at alt fokus har været rettet mod at få softwaren til at fungere, at man næsten har glemt alt andet. ”8” knappen er også hårdt som sten i forhold til de andre taster og savner det rette trykpunkt.

Noget af en skuffelse er den første konklusion og man kan kun håbe, at de anførte problemer hidrører fra den første produktionsserie, så de modeller der nu er ude hos forhandlerne i 2004, er blevet langt bedre kvalitativt. Nu må man ikke glemme, at mine kritikpunkter skal sættes i rette perspektiv, fordi en dårlig telefon er en SX1 bestemt ikke. Telefonen har en masse dejlige og nyttige features og softwaren fungerer ret beset bedre end man kunne frygte. At surfe på nettet eller læse sine emails er en selvfølge og et plus er både den indbygget radio samt mulidheden for at bytte memory kort mens telefonen er tændt.

Men når Siemens nu selv har positioneret telefonen som de har, så kan man med rette, også da telefon i den dyre ende, forlange lidt mere end en såkaldt low-budget telefon og på det punkt, er kvaliteten ikke godt nok.

af Jens Peter Lange

Comment here