Mobilt bredbånd

Snart endnu hurtigere 4G hos Telia

I takt med at vores Smartphones kan mere og mere – og vi øger mængden af data som vi downloader eller streamer, så betyder det også, at mobilselskaberne hele tiden må tilpasse deres netværk, så de kan leverer den vare som vi forbruger ønsker.

Telia sætter i næste uge gang i et netværksprojekt, som skal bringe hastighederne og kapaciteten på netværket op, hvilket man som bruger vil kunne mærke, når man surfer på nettet via smartphones, tablets eller laptops med mobilt internet. Det sker ved at tildele 4G-netværket mere spektrum, der tidligere var reserveret til 2G-kapacitet.

”Det betyder, at det hele går hurtigere på nettet. Man kan sammenligne det med en haveslange, som simpelthen bliver dobbelt så tyk, så endnu mere vand kan strømme igennem. Hastighed og kapacitet betyder især meget for oplevelsen, når vi håndterer store filer og streamer video fra nettet, hvilket efterhånden er blevet hverdag for rigtig mange danskere,” siger Christoph Nørgaard, privatkundedirektør i Telias mobilforretning.

Ændringen betyder konkret, at hastigheden øges fra 8-35 Mbit/s til 17-71 Mbit/s download i langt størstedelen af selskabets 4G-netværk, som lige nu dækker mere end 75 % af befolkningen.

På grund af den høje befolkningstæthed har de største byer traditionelt været dér, hvor Telia har haft størst kapacitet på netværket. Her er mere tryk på forbruget, så der skal mere til at understøtte belastningen. Nu omfordeler selskabet spektrum fra 2G-netværket, som i dag udelukkende bruges som bredt dækkende sikkerhedsnet til tale og sms, til 4G, så endnu flere kan nå helt op på de højeste hastigheder:

”Det giver rigtig god mening at optimere fordelingen af spektrum. Det er altafgørende for, hvor hurtigt netværket er, og når stort set alle efterhånden har smartphones og bruger data – også via tablets og laptops – så er det kun naturligt, at netværket følger udviklingen og optimeres til 4G. Det er simpelthen et spørgsmål om, ikke alene at følge med tiden, men at fremtidssikre netværket,” siger Christoph Nørgaard.

Beboere på Bornholm har allerede fået glæde af de høje hastigheder, da Telia har gennemført tests på solskinsøen. I resten af landet gennemføres omfordelingen af spektrum i 1.800 Mhz frekvensbåndet natten til mandag i Nord- og Midtjylland, natten til tirsdag på Sjælland og natten til onsdag på Fyn og i det sydlige Jylland. Denne første fase er forudsætningen for den efterfølgende hastighedsforøgelse, hvor Telia indledningsvis arbejder i de enkelte områder med fintuning og kvalitetssikring. Derefter vil man løbende kunne få glæde af de høje hastigheder, når projektet færdiggøres område for område. Netop det arbejde tager noget tid, hvorfor de første kunder i praksis vil mærke forbedringerne i begyndelsen af april. Hele projektet forventes gennemført i løbet af 2014.

Den brede 2G-dækning forbliver den samme, så man fortsat kan foretage opkald og sende sms’er i 99 % af landet.

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/0/0/mobilbladet.dk/httpd.www/wp-content/themes/vmagazine/inc/vmagazine-functions.php on line 1001

Comment here