1st testTablet

Test af Sony Xperia Tablet Z

Siger vi tablet behøver man ikke altid sige iPad. Vel? Og når man ser og ikke mindst holder Sony Xperia Tablet Z i hånden, så vil de fleste nikke og sige. Nej. Der findes altså alternativer til en iPad. Selvfølgelig gør der det. Inden vi tænder for Xperia Tablet Z ser vi lige på de kolde fakta.

Sony Xperia Tablet Z er super tynd, har en 10,1” stor skærm der stråler med en opløsning på 1.930 x 1.200 pixel. Processoren er en Snapdragon-S4-Pro der arbejder med 1,5GHz og har i øvrigt fire kerner at gøre godt med. Smilet bliver større, ikke sandt? Når du så også hører, at Xperia Tablet Z er vand og støvtæt, så løftes ens øjnebryn og selvfølgelig klarer denne smukke tablet også 4G.

Så burde vi allerede være fremme ved konklusionen og udråbe denne tablet som en klar vinder. Men nej. Og hvorfor ikke?

Uanset hvordan jeg vender og drejer det, så er jeg rigtig glad for Android platformen på en Smartphone, men lige så snart vi bevæger os op i skærmstørrelse (læs tablet), så halter Android fortsat i min verden gevaldigt. Faktisk til et punkt, hvor jeg glemmer alt det gode og kun bliver irriteret over hvordan mange, ja faktisk langt de fleste apps arbejder med så meget skærmplads til rådig. Eller mangel på samme.

Grundproblemet er, at hvis en app ikke er udviklet til netop en tablet, så krummer jeg rent ud sagt tæer med den oplevelse jeg bliver konfronteret.  Specielt når jeg på en iPad kan se, hvordan det kan gøres, når en app er udviklet til en tablet. Problemet ligger netop i den problematik Android-platformen giver. Mangfoldighed af hardware.

Om en Smartphone skærm måler 3,9 eller 4,2” gør ikke det store forskel i og med en app, men når skærmen er 10,1” mens appen er udviklet til at fungere på under halvdelen af skærmen, så kræver det ikke den store afgangsprøve at vide, at så hænger det rent ud sagt ikke sammen. Brugeroplevelsen er desværre for dårlig. Det er en ringe trøst, at der er en del Sony applikationer, der er udviklet til denne tablet, men det rykker ikke på det faktum, at det kun er halvdelen af oplevelsen.

Retfærdigvis må jeg dog også sige, at til websurfing, mail og kalender og at se på billeder, så virker Xperia Tablet Z super godt.

Men nu er det ikke en test af Android men af Xperia Tablet Z, så lad os stoppe med kritikken her, og bare konstatere, at Android bare ikke er optimalt på en tablet. Sorry.

Når jeg nu har surfet og downloaded alle de apps og oplever Xperia Tablet Z, så opdager jeg den næste svipser. Batteritiden. Skruer jeg fuldt op for lysstyrken, og ser en film, ja, så runder jeg lige 4 ½ time og lidt til inden batteriet melder, at det er tid til at lade op igen, mens ren websurfing klares med lidt mindre end 5 timer, inden man skal finde en stikkontakt. I min verden ikke et tilfredsstillende resultat. Heller ikke når der skal bruges over 6 timer, for at lade batteriet op fra nul til 100. Dette skyldes sandsynligvis det noget underdimensioneret lader.

Så er der ikke nogen lyspunkter overhoved? Jo da. Selve displayet er en fryd for øjet. Billeder vises kniv skarpe og farverne og kontrasterne er rigtig gode. Og så er der også selve designet som nævnt i begyndelsen. Under 500 gram i vægt og kun 7 mm tyk. For en 10,1” tablet er dette rigtige gode egenskaber. Læg dertil, at Xperia Tablet Z føles som det hvad man med rette kan kalde for ”godt kram” når man håndterer denne tablet. Den er super god at have med på farten og ja, den ser nu engang rigtig godt ud hvis dette er tilladt at sige om en tablet.

Skulle man benytte sig af den unode og bruge ens tablet til at tage billeder, så leverer det indbyggede 8MP kamera rigtig gode billeder. I denne forbindelse er det værd at nævne, at den indbyggede 16GB hukommelse kan udvides med et micro-SD hukommelseskort. Det kan vi li.

En lille feature er i øvrigt, at Xperia Tablet Z har en IR port, så man kan anvende den som fjernbetjening til ens TV. Fiks ikk?

 

Af Jens Peter Lange

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/0/0/mobilbladet.dk/httpd.www/wp-content/themes/vmagazine/inc/vmagazine-functions.php on line 1001

Comment here