1st testNyheder

Test af Sony Xperia Z1 Compact

Igennem det seneste års tid, har vi været vidende til en meget tydelig trend når vi taler om Smartphones. Skærmene er blevet større og større gennem årene, ja faktisk op til en størrelse, at vi ikke kalder dem for Smartphones længere. Phablets er navnet på disse. Og på den anden side så kommer der ”neddroslet” versioner af alle disse nye store Smartphones der hyppigt hedder ”mini”.

Når Sony så for kort tid siden også kom med en mindre udgave af deres topmodel, så var den første reaktion da også: ”Nå ja, Sony gør som alle de andre”.  STOP! Det gør Sony faktisk ikke. Og også for at understrege dette, bliver der ikke kun brugt en masse krudt på at fortælle os pressen om dette; også navnet er langt fra „mini“ om end man selvfølgelig kan diskutere, om binavnet Compact ikke bare en den anden side af medaljen. Ikke desto mindre, så er det vigtig at have i mente, at Xperia Z1 Compact IKKE er en neddroslet Xperia Z1. Men lad os tage en ting ad gangen.

Sony Xperia X1 Compact har en 4,3“ stor skærm og er dermed større end skærmen på en iPhones 5 / iPhone 5S. Opløsningen er 1.280 x 720 pixel, hvilket sikre en rigtig fin skarphed i skærmen. Sony kæler så lidt yderligere om skærmen ved at anvende husets eget Triluminos teknoligi som garanterer en brillant farvegengivelse.  I praksis betyder alt dette, at skærmen er utrolig flot uanset om du ser på den direkte eller fra siden.

At se film på Xperia Z1 Compact er muligt, men såfremt man er vant til Smartphones med store skærme, så er det selvsagt et skridt ”tilbage”. Ydermere så holder HTC fanen høj, ved at placere højtalerne på forsiden både foroven og forneden. Det er slet og ret genialt. Xperia Z1 Compact har på dette punkt den samme svaghed som Xperia Z1 mht. placeringen af højtaleren

Så meget om skærmen. Hvordan er den så samlet „lillebroren“ der ikke er en lillebror. Kvalitetsindtryk er på samme høje niveau som Xperia Z1 og langt mere vigtig, så ligger Xperia Z1 Compact rigtig godt i hånden. Tager du et målebånd frem, vil du kunne se, at Xperia Z1 Compact er 127 mm lang, 66 mm bred og 10 mm tyk. Så en smule buttet er den, men med 137 gram i egenvægt så gør det faktisk ikke noget. Eneste anke vi er glasbagsiden, som næsten er en magnet for fingeraftryk. Apropos bagsiden. Mange Smartphones fås i sort, sølv og hvid. Xperia Z1 Compact fås også i andre farvestrålende ”indpakninger” til dem der sætter pris på lidt kulør i hverdagen. Dejligt at give kunden valget.

På venstre side er der en klap hvori man indsætter sit microSIM, microSD samt et microUSB stik. Alle gode gange 3. Den interne hukommelse er kun på 16GB men med ca. 10 GB til rådighed, er det en rigtig god idé med et microSD kort til at begynde med. Ligesom Xperia Z1 er også Compact-versionen vand og støv tæt hvilket ikke kun om vinteren er en rigtig god ting. Så du behøver ikke at være bange for at tage Xperia Z1 Compact med på skiferie – eller på sommerferie, når sommeren kommer.

Som nævnt i indledningen, er der IKKE tale om en neddroslet Xperia Z1-version. Det betryder, at samme processor som netop i Xperia Z1 også får sin anvendelse i Xperia Z1 Compact.  Med andre ord, en Snapdragon 800-processor med fire kerner der arbejder med 2,2 GHz. Det betyder rent ud sagt, at den lille, nej, kompakte Xperia Z1 Compact er lyn hurtig.

Hvad betyder det for dig? Alle app loader hurtig, og med både 4G og WiFi standards til rådighed, a,b,g,n og ac så har man en forbindelse til omverdenen der gør, at processoren kan fodres lige så hurtig, som den kan forarbejde.

Xperia Z1 Compact leveres med Android 4.3 men det forlyder, at Sony arbejder på at gøre den klar til en 4.4-opdatering. Hvornår ved vi dog ikke med sikkerhed endnu.

Xperia Z1 Compact har et 20 Megapixel kamera er yderst overbevisende. Og dog. At benytte kameraet og de muligheder man har (medfølgende apps) , er yderst imponerende. Men det overrasker os, at se kvaliteten af billederne. Og det har ikke noget med at gøre, at kameraet optager med 8 MP ved 16:9 format. Det gør ”storbroren” nemlig også. Det er kvaliteten af billederne ved netop dårlige lysforhold, der ikke just er overbevisende. Men igen. I det store og hele er billederne og ikke mindst anvendelsesmulighederne af kameraet mere end godkendt.

Afspilning af musik er til gengæld mere end godkendt med mange indstillingsmuligheder hvad profiler angår. Og ja, man kan også tilfredsstillende telefonere med en Xperia X1 Compact.

Batteriet er på 2.300 mAh hvilket er forholdsvis meget taget skærmen i betragtning og det betyder i praksis, at Xperia Z1 Compact har rigtige gode batteritider.  Næsten 8 ½ time surfing med fuld lysstyrke blev det til!

Og når du så løber tør for strøm, så var vores testmodel også lynhurtig til opladning. Under 3 timer.

 

Comment here