Branchenyt

TDC vil bygge hurtigt bredbånd i landdistrikter

TDC er parat til at etablere lynhurtige bredbåndsforbindelser til ca. 5.000 husstande i landdistrikter, der kun har meget ringe netforbindelser i dag. Selskabet har kortlagt op mod 100 mindre bysamfund i landdistrikter, hvor beboerne uden ekstraordinære udgifter kan få tilbudt bedre forbindelser, hvis der er interesse for det.

”Vi har en klar interesse i at sikre gode bredbåndsforbindelser til hele landet. Derfor tager vi nu initiativ til at sikre nogle af de områder, som ellers ikke umiddelbart har udsigt til at få forbedret bredbåndsdækningen,” siger koncerndirektør Jens Aaløse, TDC Group.

TDCs tilbud retter sig til mindre bysamfund i landdistrikter, hvor der er mindst 50 husstande, som i dag ikke har mulighed for at få god bredbåndsforbindelse. Her er TDC parat til at opgradere forbindelserne ved at bygge såkaldte mikrocentraler, som kan give bredbåndsforbindelser på 30-100 Mbit/s.

”Forudsætningen er, at beboerne i området er interesserede, og at en vis andel på forhånd tilkendegiver, at de gerne vil abonnere på hurtigere bredbånd. Så sørger vi for at opgradere nettet i området, uden det koster beboerne ekstra ud over det, som de betaler for deres nye abonnement,” siger Jens Aaløse.

Inspirationen til initiativet er et projekt, som TDC gennemførte på Hjarnø i Horsens Fjord i sommeren 2014. Her indvilgede TDC i at bygge en ny bredbåndsforbindelse til øens ca. 60 husstande, efter at halvdelen af beboerne havde sagt ja til at abonnere på de nye hurtige forbindelser.

”Erfaringerne far Hjarnø viser, at det er muligt at udbygge bredbåndsdækningen i landdistrikterne på markedsvilkår, når det sker i tæt samarbejde mellem operatørerne og lokalbefolkningen. I første omgang har vi sat en grænse, hvor vi kan nå ud til ca. 100 bysamfund, men afhængig af vores erfaringer med dette projekt, vil vi se på, om vi i en fase to kan dække endnu mindre områder ind, siger Jens Aaløse.

Fakta om TDCs landdistriktinitiativ

 • Tre kriterier skal være opfyldt:
  • Det skal være bysamfund med mindst 50 husstande
  • Afstanden mellem de boliger, der ligger længst fra hinanden må maksimalt være 0,5 km.
  • Der findes ikke anden kablet infrastruktur, der kan levere bredbåndshastigheder på over 15 Mbit/s
 • Opgraderingen af et byområde sker ved, at TDC installerer en såkaldt mikrocentral i et gadeskab i området. Denne central forbindes med TDCs oprindelige central med fiber-kabel eller radio-link.
 • Mikrocentralen kobles til det allerede eksisterende telenet i området, og der er således ikke behov for at grave nye kabler ud til den enkelte husstand. Husstandene kan benytte deres eksisterende telefonstik til bredbånd.
 • 50 husstande i området skal på forhånd tilkendegive, at de er interesseret i at abonnere på nye og hurtigere forbindelser. Der vil være tale om produkter til standardpris og -vilkår, som er gældende over hele landet.
 • Opgraderingen betyder, at husstandene i området vil få adgang til bredbåndshastigheder fra 30 til 100 Mbit/s download.

Flere oplysninger om TDCs initiativ:

www.tdc.dk/bedrebredbaand

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/0/0/mobilbladet.dk/httpd.www/wp-content/themes/vmagazine/inc/vmagazine-functions.php on line 1001

Comment here