Nyheder

Telenor skruer op for 4G-hastigheden

Hastighed, hastighed og hastighed. De tre ting som du allermest ønsker dig hos din Smartphone. Og udviklingen går selvfølgelig videre. I de såkaldte “gamle” dage var man glad for EDGE, så kom 3G og inden vi så os om, så kan man næsten ikke undvære 4G. Ikke med det forbrug vi i dag har på vores “devices”.

Og nu kommer 4+ hos Telenor. Hvis man befinder sig i en af de største byer og spotter et lille ”+” efter 4G-tegnet i smartphonens display, er der en god forklaring på det. Telenor er nemlig i gang med endnu en opgradering af mobilnetværket for at følge med den hastige stigning i forbruget af mobilt internet på de små internet-maskiner – smartphones – som flere og flere har på sig altid.
Telenor udvider kapaciteten i 4G-nettet med carrier aggregation, der også går under betegnelsen 4G+. Den nye 4G-teknik rulles netop nu ud på udvalgte mobilmaster i og omkring centrum af nogle af Danmarks største byer, nemlig København, Aarhus, Aalborg, Odense og Roskilde.

Mere plads på den digitale motorvej
Flest mobilmaster med 4G+ står der i København, hvor det mobile dataforbrug er størst på grund af det store areal og befolkningsunderlag. Forudsætningen for at få adgang til 4G+ er, at man har en smartphone, der understøtter den nye teknologi (se masternes placering samt listen over telefoner nedenfor).
”Vi starter med at opgradere til 4G+ i de største byer, fordi det er dér, kapaciteten i mobilnettet er mest under pres. Måned for måned stiger kundernes brug af mobildata, fordi flere og flere får smartphones, som bruges flittigt til mails og nyheder med, når de er på farten, men i stigende grad også til at se tv og video, som lægger beslag på meget kapacitet i mobilnettet. Med 4G+ lægger vi billedligt talt et ekstra spor på den digitale motorvej de steder, hvor det trækker op til kødannelse, fordi mange bruger deres smartphones på samme tid,” siger Telenors netværksdirektør Peter Nødbak.
100 master med 4G+ i år
Den nye teknologi gør det muligt for Telenor at lægge to frekvensblokke sammen og dermed fordoble båndbredden, så mobilkunderne får gode gennemsnitlige datahastigheder, selvom tv- og videotjenester lægger pres på kapaciteten i mobilnettene.
100 af Telenors mobilmaster i de største byer udstyres med 4G+ inden udgangen af i år, og 330 flere master følger efter i første kvartal 2016. De master, som nu opgraderes, kører på enten 1800 MHz- eller 2600 MHz-frekvensen.
Allerede inden udrulningen af carrier aggregation er gjort færdig, er næste løft af datahastigheden i mobilnetværket så småt på vej. I samarbejde med Intel er Telenor nemlig ved at teste tredobbelt carrier aggregation, der gør det muligt at lægge tre frekvensblokke á 20 MHz båndbredde sammen og dermed opnå tredobbelt båndbredde på 4G-mobilnettet. Telenor forventer at opgradere 80 master i de største byer med til tredobbelt båndbredde inden udgangen af første kvartal 2016.
De nyeste telefoner er klar til 4G+
Disse smartphones fra Telenors sortiment understøtter de nye, høje 4G-hastigheder:

 • iPhone 6S (*)
 •  iPhone 6S Plus (*)
  (*) Der står ikke 4G+ i displayet på disse to telefoner, men de har alligevel adgang til 4G+
  HTC
 • One M9
 • One A9
  Sony
 • Xperia Z3+
 • Xperia Z5
 • Xperia Z5 Compact
 • Xperia Z5 Premium
  Samsung
 • Galaxy S6
 • Galaxy S6 Edge
 • Galaxy Alpha
 • Galaxy Note 4
 • Galaxy Neo (på vej)
  Microsoft
 • Lumia 950 (på vej)
  Motorola
 • Nexus 6
  Her står masterne med 4G+
  Følgende mobilsendere er allerede opgraderet til 4G+ eller bliver det inden jul:
  København
  Amager Boulevard 132
  Amagerbrogade 9
  Amaliegade 3
  Amaliegade 36
  Axeltorv 3
  Bernstorffsgade 38
  Bernstorffsgade 4
  Bispetorvet 1
  Blegdamsvej 118
  Blegdamsvej 8
  Colbjørnsensgade 13
  Dag Hammarskjölds Allé 1
  Dalslandsgade 8
  Århus
  Vesterbro Torv
  Klostertorvet 10
  Søndergade 27
  Rådhuspladsen
  Nørreport 28
  Immervad 2
  Lundingsgade 31
  Hjarnøgade 3
  Banegårdsgade 1
  Olof Palmes Alle 10
  Aalborg
  Vesterbro 125

Opdateret 10DEC2015 kl10:18

Udbydere som benytter Telenors netværk såsom Telia får selvsagt også glæde af hastighedsøgningen.  

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/0/0/mobilbladet.dk/httpd.www/wp-content/themes/vmagazine/inc/vmagazine-functions.php on line 1001

Comment here