Branchenyt

Telenor tester tredobbelt 4G-hastighed

Telenor Danmark tester sammen med Intel en ny teknologi, som giver flere spor på den digitale motorvej og dermed gør 4G-mobilnettet klar til at håndtere danskernes stærkt stigende forbrug af mobildata.

Danskerne har stor appetit på mobildata, og bare siden nytår er datatrafikken i Telenors mobilnetværk steget med 46 procent. Væksten i dataforbruget stiller store krav til teleselskaberne om hele tiden at udvide kapaciteten i mobilnettet, så ”digitale trafikpropper” undgås.

Telenor er i fuld gang med at udvide kapaciteten i 4G-nettet med såkaldt carrier aggregation (2CA), som giver mulighed for at lægge to frekvensblokke sammen og dermed fordoble båndbredden og opnå teoretiske datahastigheder i mobilnettet på op til 300 mbit/sekund. 100 af Telenors mobilmaster udstyres med carrier aggregation inden udgangen af i år, og 400 flere master følger efter i første kvartal 2016.

Og næste spring i mobilinnovationen er allerede på vej. I samarbejde med Intel indleder Telenor tests af såkaldt tredobbelt carrier aggregation (3CA), der er telesprog for at lægge tre frekvensblokke á 20 MHz båndbredde sammen og dermed opnå tredobbelt båndbredde på 4G-mobilnettet.

Fastholder den gode kundeoplevelse

4G er som udgangspunkt bygget til at levere teoretiske datahastigheder på op til 150 mbit/sekund. Med 3CA stiger den teoretiske hastighed til 450 mbit/sekund. De maksimale datahastigheder på mobilnettet er teoretiske, da mobilkunderne deles om båndbredden, og i praksis vil mobilkunderne derfor opleve mindre end 450 mbit/sekund.

Men 3CA handler heller ikke om at kunne levere mobile datahastigheder på flere hundrede megabit i sekundet, men om at udvide båndbredden, så mobilkunderne får gode gennemsnitlige datahastigheder, selvom tv- og videotjenester lægger pres på kapaciteten i mobilnettene, forklarer Telenors netværksdirektør:

“Kundernes forbrug af mobildata stiger med voldsom fart, fordi flere og flere får smartphones, og fordi mange ser tv og video via mobilt bredbånd, når de er på farten. For at holde trit med kundernes behov skal vi løbende finde nye måder at øge båndbredden på. Tredobbelt carrier aggregation giver flere spor på den digitale motorvej og kan derfor bidrage til at fastholde den gode kundeoplevelse på mobilt bredbånd, selvom der kommer flere og flere ’trafikanter’ i nettet. Samtidig er det et skridt på vejen mod 5G,” siger Telenors netværksdirektør Peter Nødbak.

Telenor forventer at kunne give kunderne adgang til 3CA på udvalgte steder i de største danske byer inden udgangen af 1. kvartal 2016.

Forsker i fremtidens standarder for mobilt bredbånd

Telenor og Intel samarbejder i forvejen i Virtuoso-projektet, der sammen med Aalborg Universitet og Anite, med støtte fra Innovationsfonden, blandt andet forsker i fremtidens standarder for mobilt bredbånd. I kraft af dette samarbejde kan Telenor og Intel teste nye features før de bliver kommercielt tilgængelige.

“Samarbejdet med Telenor giver Intel en god mulighed for tidlig testning af nye avancerede features til fremtidens mobilkommunikation. Eksempelvis har vi igennem samarbejdet med Telenor adgang til at teste 3CA på live netværksudstyr og under kontrollerede forhold. Dette er en vigtig del af Intels overordnede verifikationsproces for at opnå en hurtigere modning af den nyeste mobilteknologi, inden vi leverer løsningerne i vores chipsets,” siger administrerende direktør ved Intel Mobile Communications i Aalborg, Per H. Christensen.

For at få glæde af carrier aggregation skal man have en smartphone, der understøtter de nyeste standarder. De fleste af de nyeste smartphone-modeller understøtter 2CA. 3CA forventes at blive lanceret i 2016.

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/0/0/mobilbladet.dk/httpd.www/wp-content/themes/vmagazine/inc/vmagazine-functions.php on line 1001

Comment here