1st testNyheder

Test af Samsung Galaxy S5

Forventningens glæde er som bekendt altid den største. Og der skal ikke herske nogen som helst tvivl om, at vi har set frem til netop denne test. I meget langt tid. Tre nye ”super mobiler” næsten samtidigt. Sony Xperia Z2. HYC One (M8) og så ikke mindst dagens stjerne. Samsung Galaxy S5. Vi kan allerede nu afsløre, at vi bestemt ikke er blevet skuffet.

Men tillad mig indledningsvis at komme med en personlig kommentar.

Det er ikke nogen hemmelighed, at min ”private” mobil er en iPhone. Sådan har det været i rigtig mange år. Og tillad mig også at forklare hvorfor. Der er tre væsentlige ting der gør, at det netop er en iPhone der huser det private SIM-kort. Designet, økosystemet og tilbehøret der er rundt i verden. I biler. På hoteller. Ja, mange steder.

Designet er selvsagt en subjektiv ting. Om end jeg stadig i dag er en stor fan af det enkle stilfulde design og om end jeg stadig synes, at en Smartphone der kun har en skærm på 4” er yderst praktisk at have i lommen, så er jeg på vej at overgive mig til Smartphones med en større skærm. Det giver mening. Det fungerer langt bedre i hverdagen og dette ikke kun fordi jeg efterhånden dårligt kan læse, hvad der står med små bogstaver på en ”lille” iPhone. Ja, jeg har rundet de 40 år.

Økosystemet er det fundamentale, der gør en Smartphone smart. Den apps. De apps man har til rådighed og hvordan disse fungerer på netop ens Smartphone. Og dem har der i langt tid været flest af hos Apple. Men Android er for længst kommet ud af vuggestuen, og har på en række punkter endda overhalet Apple, så det er efterhånden ikke et argument.

Men der er stadig den del der hedder ”tilbehør” der gør, at når man er på farten, så møder man utallige steder ting, der passer til ens Smartphone. Og det er nu engang i de fleste tilfælde til en iPhone. Jeg har i de sidste 10 år haft i gennemsnit 120 rejsedage om året, og i 90 % af hotellerne jeg har boet på, var der iPhone docks på værelserne, iPhone tilslutninger i udlejningsbilen osv.

Så hvorfor denne lange iPhone smøre i begyndelsen af vores Samsung Galaxy S5 anmeldelse? Fordi iPhone ret beset har fundet sin overmand. Ikke et alternativ til en iPhone – men en bedre Smartphone. En Smartphone der kan mere end en iPhone, eller sagt på en anden måd: En Smartphone der bare er bedre end en iPhone!

Lad os forklare her vejen til denne konklusion.

Samsung Galaxy S5 (GS5) er som de fleste efterhånden ved efterfølgeren til Galaxy S4 og dermed Samsungs nye topmodel. En topmodel der lander i Danmark i butikkerne nu på fredag den 11. april. Nogle vil mene, at GS5 teknisk ikke er meget bedre end GS4 og at designet i stor stil er som tidligere. Vi er ikke enig i denne påstand.

Der er ingen tvivl, at GS5 er blevet større. 5 mm længere og 2,5 mm bredere. At GS5 også er blevet 0,2 mm tykkere lægger man dog ikke mærke til. Kromkanten der er af plastik minder designmæssigt om den vi kender fra en Galaxy Note 3, hvilket i sig selv ikke er de værste sten at bygge på efter vores mening. Bagsiden deler til gengæld vandene gevaldigt, men lad os sige med det samme, at du skal opleve GS5 live inden du giver din mening til kende på dette punkt. Vi var selv meget skeptiske, men fik en positiv oplevelse. Om man synes om designet og materialevalget er subjektivt, men faktum er, at GS5 ikke længere er så glat som tidligere. Skulle det dog være super Spitzenklasse, så skulle bagsiden være som bagsiden af Samsungs nyeste tablet Tab Pro 3 10.1, som i øvrigt netop også er landet på redaktionen. Lidt gummi/læder agtig. Men hvem ved, måske kommer der inden længe nogle andre bagcoveres til GS5, der lige hjælper på denne front.

Et andet faktum er dog også, at man ikke kan beskylde Samsung for at gå på kompromis hvad kvaliteten angår. Den er i top. Ikke noget med knirkelyde eller ting der ikke sidder som de skal.

I toppen af GS5 sidder indgangen til høretelefoner og i bunden er USB-stikket. GS5 benytter USB 3.0 men de smalle USB 2.0 standard stik kan også benyttes. På højre side er tænd/sluk knappen og på den modsatte side er volumen baren. Knapperne på siderne sidder forholdsvis dybt inde på mobilen, så de føles nødvendigvis ikke tydeligt, men betjeningen fejler bestemt ikke noget.

Samsung Galaxy S5 (22)

Nå ja. Øverst finder vi også en infrarød port. Dem der troede IR-porte var old school kan tænke om igen.

Selve GS5 kan lidt mere endnu. Galaxy S5 er nemlig blevet IP67 certificeret. Og hvad betyder det så? Jo ser du, Galaxy S5 er støv- og vandtæt. Dette er ikke noget som kun Sony har patent på. Samsung opnår denne ”tæthed” ved en række sikkerhedsmekanismer som en smal pakning i føromtalte bagcover, som vi tidligere har set det i en Galaxy S4 Active, og som beskytter batteriet og indmaden.

Til sammenligning så har Sony Xperia Z2 en bedre certificering. Forskellen er, at mens GS5 kan tåle at komme under lidt vand i en kort periode, så kan Sony-modellen klare ”mere” vand i længere tid. I hverdagen er det dog rigeligt at vide, at ens GS5 godt kan tåle at være udenfor mens det regner eller at der ikke sker alverden noget, hvis du skulle være uheldigt at tabe mobilen i håndvasken.

USB porten i bunden er beskyttet af en lille plastik klap, mens højtalerne og mikrofonen er sikret længere inde i mobilen. Og disse tiltag gør altså, at GS5 er støv- og vandtæt. Et faktum egentlig alle moderne Smartphones burde være, nu hvor producenterne så gerne vil ha’ at vi benytter deres produkter non-stop.

Den sidste del af selve hardwaren er nok det største highlight. Noget man skal se. Noget man skal opleve. Vi taler om skærmen. Displayet. 5,1“ som selvfølgelig betyder, at GS5 er en stor telefon, men lad mig skynde at sige, at jeg på INTET tidspunkt føler, at GS5 er blevet for stor. Tværtimod blev jeg meget overrasket over, hvor nemt jeg kunne omstille mig til telefonens størrelse og blive glad for de nye muligheder jeg som forbruger dermed får.

Ikke kun i forhold til en GS4 er farverne blevet langt bedre og nej, farveindtrykket virker ikke overdrevet. De virker naturlige og billederne står kniv skarpe. Om det er de 432 ppi der er plads til eller den ekstrem gode betragtningsvinkel der gør, at vi er mildest talt imponerede skal være usagt. Vi kan dog konstatere at skærmen og ikke mindst farveoplevelsen er i en liga for sig selv. Dette er slet og ret den bedste skærm på en Smartphone som vi har testet i de 10 år vi har testet mobiltelefoner!

Indmaden i den nye Galaxy S5 består af et andet flagskib anno 2014. En Qualcomm Snapdragon 801 processor med fire kerner der arbejder med 2,5 GHz. Så nej, ingen Octa-core processor og eftersom GS5 ”nøjes” med 2GB RAM, så findes der andre modeller, der på det punkt har mere at byde på. Men det er lidt som med en Ferrari i Danmark.

Du kan blære dig på Caféen med hvor hurtig din bil er, men vi må trods alt kun køre 130 km/t i vores lille land, så mere er ikke altid mere godt. Når en 801 med 2,5 GHz med 2 GB RAM klarer de opgaver du stiller den mere end tilfredsstillende, så er der ikke behov for mere.

Samsung Galaxy S5 (11)

Konkret har vi i løbet af testen ikke oplevet problemer med arbejdshastigheden. GS5 er lynende hurtig og vi har ingen grund til at brokke os over noget som helst i denne kategori.

Så med hvilken software kører GS så egentlig? Selvfølgelig med den seneste Android version aka KitKat; her i version 4.4.2. Når det er sagt, så kommer der sikkert i fremtiden nogle opdateringer, men den tid den glæde.

Traditionen tro har Samsung sin egen lille brugerflade, som hos koreanerne hedder Touchwiz. Designet virker mere moderne end tidligere og en nyhed er, at svipper man til højere med fingeren overs skrærmen, kommer Samsung pendant til HTC’s Blinkfeed der hedder ”mintidskrift” som er tiles med nyhedsfeed man selv kan definere. På et personligt plan synes jeg dog, at HTC’s Blinkfeed på dette punkt har næsen et mule hår foran.

Så indtil videre en stille og fornuftig evolution i forhold til tidligere.

Det er dog ikke forbigået vores opmærksomhed, at vi anno 2014 ”lever sundere”. Vi løber som gale gennem gader og stræder, smider millioner af kroner efter fitnesscentre og måler og analyserer alt i denne sammenhæng. Og eftersom vores Smartphone bliver mere vores et og alt som vi altid har med, åbner en hel ny branche sig i branchen: Fitness & sundheds apps og tilbehør.

Man har hos mange Smartphone producenter set på, hvordan man kan få en del af den kage og Samsung har også deres tilbud. S-Health.

Et er at der er tale om en (relevant) app, men der er også en hardware ting der øger anvendeligheden.  På bagsiden under kameraet har Samsung gjort plads til en pulsmåler. Så nu er det slut med ekstra tilbehør. Alt er i GS5. Ægte fitness entusiaster har selvfølgelig behov for konstant under træningen at måle ens puls, men for den brede del af befolkningen så virker denne form for måling tilstrækkelig.

Samsung Galaxy S5 (21)

En sekundær feature er den indbyggede sensor der fungerer som skridttæller. Og det virker.

Samsung Galaxy S5 har også S Voice så man kan styre sin mobil. Dette fungerer også via Google Now med beskeden ”Ok Google”; men det virker ikke når GS5 er i standby som fx på en Moto X. Og så til den omtalte IR port. Ja, du kan benytte din Smartphone som fjernbetjening til fx dit TV. Efter vores mening næppe en feature der flytter købere; dette hører med i kategorien ”nice to have” og ikke i ”need to have”.

Apropos pulsmåler. På bagsiden bruger man sin finger til at måle ens puls. På forsiden benytter man den til at ”åbne” ens mobil. Fingeraftryksmåler er vel det rette ord. Men tilgangen til dette er grundlæggende forskelligt mellem GS5 og en iPhone 5S.

På en iPhone skal man placere fingeren på ”home knappen”. Og er man heldigt, så ”åbner” ens iPhone. På en GS 5 skal man svippe fingeren henover ”hjem knappen”. En grundlæggende anden teknisk løsning. Rent praktisk fandt vi i vores test, at det er svært at benytte denne feature når man holder mobilen i en hånd. En hånds håndtering er med andre ord så godt som umuligt. Du skal holde mobilen i den ene hånd og så benytte fingeren fra den anden hånd til at åbne mobilen.

Vælger man når man opsætter ens fingeraftryk at benytte samme finger i forskellige vinkler, så er det ikke afgørende, at fingeren føres lodret henover ”hjem knappen”. Det er godt tænkt. Men igen, det er næsten umuligt at gøre dette med en hånd.

Lad os vende blikket til kameraet. Et andet flot highlight efter vores mening. Opløsningen er på 16 MP med en ny ISOCELL sensor samt et hav af software features og valgmuligheder; ja, masser af muligheder til at ændre billeder m.m. Man skal prøve det, idet der findes et hav af muligheder. Nogle er dog mere brugbart end andre. Men de er der. Men ens GS5 laver mange forskellige ting uden at man behøver at aktivere dette såsom at optage billeder med forskellige fokus områder så man efter billedet er taget, kan ændre skarpheden i forskellige dele af billedet.

Og resultatet af billederne? Ved almindelige lys bliver du ikke skuffet. Tværtimod. Skarpheden og detaljerigheden skriver man gerne hjem om. Dog savner vi en indbygget billede stabilisator. Det ville have været kronen på værket. Under dårlige lysforhold er der også lidt gryn i billederne, men lur os, om det ikke kommer en opdatering, der lige retter den del i fremtiden. Til gengæld er vi meget begejstret for videooptagelserne. Både lys og skarpheden stiller i den absolutte topklasse.

Lyden er mere end godkendt.

Når man nu er i gang med at tage en masse billeder og videoer, så er spørgsmålet om hvor meget man kan optage inden der ikke er mere plads. Vi taler om den indbyggede hukommelse. GS5 har 16 GB intern hukommelse. Ups tænker du specielt fordi du ikke er fan af cloud løsninger (hvilket vi dog ikke kan forstå fordi det faktisk giver mening). Og ja, der er 16 GB men noget mindre når du tænder GS5 første gang, idet Samsungs egne Apps m.m. allerede fra starten optager en del af pladsen.

Men løsningen er, at GS5 har plads til et microSD kort og på denne måde kan man udvide den plads man har behov for. Problemet løst.

Nu kan en Smartphone foruden en masse multimedie, fitness, surfing, mails også bruges til det hvad den egentlig er lavet til at begynde med. At ringe fra. Eller til. Og også her brillerer GS5 i super stil. God lydkvalitet og mikrofonen er god til at undertrykke baggrundsstøj som når du er på en befærdet gade.

Men hvor længe kan man så tale? Hvordan er det med batteriet. Til at begynde med er det værd at nævne, at du kan skifte batteriet. Nok noget ikke mange gør i hverdagen, men er du heavy user og har ikke mulighed for opladning, så er dette altid en rigtig godt faldskærm at have. Det kræver dog selvfølgelig at du køber et ekstra batteri som du kan have med.

Kapaciteten af batteriet er 2.800 mAh og dermed rimelig kraftig. Som tidligere har Samsung integreret NFC’s modulet i batteriet. Men nu til det hvad betyder noget. Hvor længe holder batteriet? Vi kunne fx se videoer i over 7 timer (WiFi). Det er mere end godkendt. Et lille skår i glæden er dog, at GS5 har brug for 2 ½ time i stikontakten til at blive ladt op igen.

Samsung Galaxy S5 (6)

Og dermed nærmere vi os afslutningen af vores anmeldelse af hvad den nye Samsung Galaxy S5 står for. Hvad den kan. Hvad den har. Og med alt det i mente tror vi, at du nu måske forstår, hvorfor vi er kommet til konklusionen, at GS5 ikke bare er et alternativt til en iPhone. Den slår den gamle klassiker med milevidt forspring.

Det eneste der nu mangler for os at se og komplimentere dette univers er Samsungs nye Gear 2 Smartwatch. Den er vi lige så spændt på som selve Galaxy S5. Men som sagt, forventningens glæde er altid den største. Og hvad Galaxy S5 angår, så lander den som tidligere nævnt nu på fredag allerede i butikkerne.

Vi anbefaler

Billedgalleri af Samsung Galaxy S5

P.S. Hvordan klarer GS5 sig så i mod HTC One (M8) og Sony Xperia Z2? Det må vores anmeldelser af disse to afgøre, når vi har testet disse. Svaret følger….

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/0/0/mobilbladet.dk/httpd.www/wp-content/themes/vmagazine/inc/vmagazine-functions.php on line 1001

Comments (7)

  1. […] Anmeldelse af Samsung Galaxy S5 – Mobilbladet.dk – online …Ny Samsung Galaxy S6 den 1. marts 2015. Branchenyt. … Og dermed nærmere vi os afslutningen af vores anmeldelse af hvad den nye Samsung Galaxy S5 står for. Hvad …Kan du besøge hjemmesiden […]

Comment here