Branchenyt

Takt & tone for emojis: Må man sende en kysse-smiley til chefen?

Vores daglige kommunikation bliver stadig mere visuel og grafisk. De hurtige telefonopkald er efterhånden afløst af korte tekstbeskeder på sms, chat og mails, og i de skrevne beskeder erstatter emojis ofte ord og sætninger. Men findes der uskrevne regler for brugen af emojis? Må man fx sende en kyssesmiley til venner af modsatte køn? Eller et rødt hjerte til sin kollega? Telia har undersøgt takt & tone for danskernes brug af emojis.

Næsten to ud af tre danskere mellem 15 og 74 år bruger emojis, når de skriver sms’er og lignende. Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Telia:

”Fænomenet emojis dukkede første gang op på japanske mobiltelefoner i slut-90’erne, og de asiatiske grafikker kan give kulørt krydderi på enhver tekstbesked. Fx kan den afvæbnende blinke-smiley opbløde en kritisk mail, og et lagkage-ikon kan gøre den hurtige fødselsdagshilsen lidt sjovere. Men der er stor forskel på, hvordan vi danskere bruger de mere pikante, flirtende emojis, så det besluttede vi at undersøge nærmere”, siger Mette Honoré, kommunikationsdirektør hos Telia.

I den nye undersøgelse har Telia spurgt flere end 2.500 danskere om, hvem de kunne forestille sig at sende forskellige populære emojis til. Resultatet viser, at der ofte er markant forskel på, hvad henholdsvis kvinder og mænd synes er OK at sende til fx kolleger og venner.

En af de meste almindelige emojis, den blinkende smiley, bruger 64 pct. af os i beskeder til vores venner, mens andelen for kvinder er hele 73 pct. Flere end halvdelen af os sender gerne en blinke-smiley til vores kolleger, mens 35 pct. kunne finde på at bruge den i en besked til chefen. Dermed må den emoji siges at være blevet en integreret del af vores hverdagskommunikation.

Smiley-variationen, der kysser, skal man dog ifølge danskerne være lidt mere varsom med. Blandt kvinderne svarer hele 57 pct. godt nok, at de sagtens kunne finde på at sende en kysse-smiley til en veninde, men den er mændene ikke med på – kun 19 pct. af mændene kunne forestille sig at sende en kysse-smiley til en ven af samme køn og blot 7 pct. til en mandlig kollega.

Kvinderne har i det hele taget et mere afslappet forhold til de kærlige emojis. Således indsætter 45 pct. af kvinderne engang imellem et rødt hjerte i beskeder til deres forældre – noget som kun 17 pct. af mændene kunne finde på. Syv ud af ti danskere sender hjerter til deres kæreste eller ægtefælle, og flere end hver tredje ville sende den blodrøde hjerte-emoji til en flirt, mens kun 4 pct. ville sende det til en ekskæreste (i øvrigt flere mænd end kvinder). Kun 2 pct. ville forsøde en besked til chefen med et rødt hjerte.

”Mens kvinderne generelt er mest gavmilde med kærlige emojis, er der ét område, hvor mændene er mere vovede end kvinderne. Det er, når det handler om flirt på arbejdspladsen. Her er mændene nemlig markant mere friske i forhold til at sende både hjerter og kyssesmileys til deres kolleger af modsatte køn”, slutter Mette Honoré, kommunikationsdirektør hos Telia.

Fra undersøgelsen: Hvem ville du sende følgende emojis til?

Emoji-infographic (jpeg)

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/0/0/mobilbladet.dk/httpd.www/wp-content/themes/vmagazine/inc/vmagazine-functions.php on line 1001

Comment here